Dorpsnatuur: Op naar het ‘nieuwe normaal’ en het ‘nieuwe mooi’ op en om het huis

27 mei 2021, 16:40 Dorpsnatuur
2021 05 26a klimop tegen muur foto pixabay 3166753 1920
NMVH / Pixabay

Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden is gestart met twee projecten: Luchtkwaliteit en Dorpsnatuur. In samenwerking met Heusden.Nieuws worden deze projecten uitgelicht en deel 12 van Dorpsnatuur is Op naar het ‘nieuwe normaal’ en het ‘nieuwe mooi’ op en om het huis.

Het huis en de tuin moeten ‘mooi’ zijn. Maar wat is ‘mooi’? Moet een tuin bestaan uit een gladgeschoren gazon, met planten en struiken die niet of maar heel even bloeien? Of als ze wel flink bloeien, toch geen nectar en stuifmeel produceren voor de insecten? Waarom kale muren, en geen klimop of een groen dak? En waarom dan wel zonnepanelen?

Om met die zonnepanelen te beginnen: veel mensen vinden ze niet mooi, maar leggen ze toch op het dak. Je kunt er geld mee verdienen, en de terugverdientijd wordt steeds korter. Je merkt het vrij snel in je portemonnee. Doen dus. Niets op tegen.

Maar met meer groen op en om het huis verdien je ook geld. Hoeveel precies en wanneer is wat minder tastbaar. Als je in een lager gelegen gebied met een beperkte riool-capaciteit woont weet je het soms sneller. Als bij stortbuien je kelder of zelfs hele huis blank staan. Meer groen zorgt er voor dat regenwater de kans krijgt de grond in te sijpelen, voordat het jouw drempel over komt. Geen schade en minder kosten.

2021 05 26a klimop tegen muur foto pixabay 3166753 1920

In hoger gelegen gebieden of met voldoende rioolcapaciteit merk je het minder en later. Meer groen leidt er daar toe dat bij vernieuwing van het riool een kleiner riool aangelegd kan worden. Dat is dan goedkoper; dat ga je merken als de gemeente die lagere kosten gaat doorberekenen in de rioolbelasting. Iets later, maar je zult het zeker merken.

Meer groen betekent ook meer schaduw en meer verdamping van water. Klimop of een groen dak zorgen voor lagere temperaturen in het huis. Dan hoef je niet geen airco meer aan te schaffen. Minder stenen of tegels in de tuin zorgen voor minder hittestress in de tuin. Dat zit een stuk beter op een tropische dag. Steeds meer mensen zullen er de voordelen van inzien.

De Brabantse architect Winy Maas stelt zelfs:

‘Laat elk gebouw door planten overwoekeren. Alle daken, gevels, terrassen, pleinen en openbare ruimtes een groene laag’.

Door steden en dorpen te verdichten en tegelijk de gebouwen te vergroenen, hoef je groene ruimte buiten niet vol te bouwen en help je ook de biodiversiteit. Voeg nog een paar nestkasten en voederplaatsen voor vogels toe, en je helpt de biodiversiteit nog meer. Biodiversiteit is nog moeilijk in geld uit te drukken. Maar dat wordt snel duidelijker.

Duurzame energie, klimaatadaptatie en verbeteren biodiversiteit. Alle drie zorgen ze voor de nodige aanpassingen aan onze directe leefomgeving. En die aanpassingen leveren voordelen op, zullen leiden naar het ‘nieuwe normaal’ op en om ons huis. En daarbinnen zullen we weer een ‘nieuw mooi’ vinden.

In het project ‘Dorpsnatuur in Heusden’ richten de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) zich op het stimuleren van de biodiversiteit in de bebouwde omgeving.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Provincie Noord-Brabant, gemeente Heusden, en Het Groene Woud.

Als je zin hebt om daar aan mee te werken, laat het dan weten via [email protected] .

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Volg HeusdenNieuws ook via Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 2500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail