Hoe ziet een duurzame woning zonder gas er uit?

Een duurzame woning is de toekomst. Nederland moet immers massaal van het gas af. En de meerderheid van de bevolking is er ook van overtuigd dat het goed is om de woning te verduurzamen en duurzamer te gaan leven. Om te besparen op energiekosten, of omdat ze zich zorgen maken over in welke wereld hun kinderen straks leven.

In Geerpark ben je goed op de toekomst voorbereid, want een duurzame woning en woonwijk is er een vast gegeven. Dat geeft een prettig gevoel.

Het maakt niet uit of je een zelfbouwer bent, of een huis projectmatig koopt, of dat je een huis huurt via bijvoorbeeld Wooncorporatie Woonveste. Het gros van de woningen zijn Nul-Op-de-Meter (NOM) én altijd gasloos. Dat zie je terug op je energierekening, een goed geïsoleerd huis geeft wooncomfort en het heeft een positief effect op de woningwaarde.

Video: duurzaam Geerpark

Wat is NOM?

De naam zegt het al: de energiemeter komt over een jaar genomen bij een gemiddeld verbruik uit op nul. Dit komt omdat de zonnepanelen op de woning voldoende energie opwekken voor o.a. de verwarming, ventilatie en de verlichting. Maar ook voor het huishoudelijk gebruik, zoals de koelkast, tv en het opladen van je telefoon. Je gezinssituatie, het weer en je verbruiksgedrag bepalen uiteindelijk of je daadwerkelijk op nul uitkomt.

Welke aspecten maken deze huizen duurzaam?

Een van de basisprincipes is goede isolatie. Geen niet-geïsoleerde spouwmuren meer zoals in de jaren 70 volgens het principe: als de duim van de metselaar en tussen past, dan is het goed. Geen kruipruimtes, maar een goed geïsoleerde vloer. En natuurlijk een goed geïsoleerd dak.

Het plaatsen van zonnepanelen is één van de mooiste aspecten van duurzaamheid aangezien je dan gebruik maakt van de natuurlijke energie die zon voor ons opwekt.

Beglazing is in de loop der jaren landelijk sterk verbeterd. Van het enkele glas zijn we uiteindelijk uitgekomen bij HR++ glas (in Goede Morgen bijvoorbeeld hebben alle woningen dit) en soms wordt zelfs Triple glas geplaatst. Ook deze aanpassing zorgt ervoor dat de isolatie sterk is verbeterd. En in bijvoorbeeld Goede Morgen hebben de woningen houten kozijnen van duurzaam hout en in de meeste gevallen ook het FSC-keurmerk.

Buiten deze basisprincipes zal een huis verwarmd moeten worden. Ook hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden. In Geerpark wordt de  warmtepomp het meest toegepast. Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Ze maken gebruik van de warmte in de lucht of de bodem. Die voorverwarming uit natuurlijke bron zorgt voor een hele duurzame manier van verwarming met een veel hoger rendement dan de traditionele gasketel. De warmtepompen werken meestal in combinatie met lage temperatuurvloerverwarming. Ze zorgen ook voor warm water (om te douchen/baden en warm water uit de kraan). Sommige systemen kunnen de woning ook koelen: duurzame airconditioning.

Tips:

Tot 2021 geeft de overheid subsidie op warmtepompen om zo duurzame verwarming te stimuleren. Je vermindert de uitstoot van CO2 en verwarmt jouw huis zonder aardgas. De investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) geldt voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers. De hoogte van de subsidie voor warmtepompen ligt tussen de € 500,- en € 3.000,- en is afhankelijk voor welk merk/type pomp je kiest. Daarnaast bespaar je meteen geld op jouw maandelijkse energierekening. Bij projectwoningen is de ISDE subsidie meestal al verwerkt in de aankoopprijs van de woning.

 

Zie ook deze link voor online dossiers m.b.t. NOM en warmtepompen:

https://www.lente-akkoord.nl/category/nul-op-de-meter-nom/

https://www.lente-akkoord.nl/category/themas/warmtepompen-en-bodem-als-bron/

https://warmtepomp-weetjes.nl/ 

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen