Het bestrijden van de eikenprocessierups is een tijdrovende klus

Foto: Gemeente Heusden

Ook in Heusden is merkbaar dat de rupsen er zijn en deze worden bestreden met de alle mogelijkheden die er zijn. Het is een tijdrovende klus. Wist je dat er in 6 dagen tijd alleen de Nieuwkuijksestraat en Bosscheweg vrij is gemaakt van eikenprocessierupsen. Bij maar acht eikenbomen werden  maar liefst 45 kilo aan nesten en rupsen weg gehaald!

De eikenprocessierups houdt Nederland flink bezig. Na vorig jaar hadden we ons voorbereid op een toename van de rupsen, maar net als heel Nederland zijn we verrast door de enorme toename die we nu zien.

Werkzaamheden
De gemeente heeft de eikenprocessierups eerder dit jaar preventief bestreden in twee ronden. Vanaf week 24 is de aannemer gestart in onze gemeente met het verwijderen van nesten. In week 27 hebben we meerdere aannemers ingehuurd. Op dit moment bestrijden zij 5 dagen in de week in onze gemeente. Aan de Tuinbouwweg heeft de buitendienst zogenaamde feromoonvallen geplaatst om te onderzoeken of dit een geschikte manier is om de rupsen te beheersen. Dit is een proef. Ondanks de extra inzet van meerdere aannemers blijven we een lange lijst van locaties houden (zie hieronder) waar eikenprocessierupsen zitten. We werken nog steeds met man en macht om de overlast te beperken. Een aantal locaties zijn inmiddels vrij gemaakt van eikenprocessierupsen. Het gaat hier vooral om plaatsen waar veel mensen vaker samenkomen, zoals schoolpleinen, BSO’s en speeltuinen. Bekijk hieronder om welke locaties het gaat. Op dit moment bestrijden we op doorgaande wegen waar fietspaden aanliggen.

Helaas zijn er zoveel meldingen, al meer dan 300, dat we rustig kunnen zeggen dat in onze hele gemeente overlast is van deze rupsen. Daarom moeten wij keuzes maken op welke locatie de bestrijders aan de slag gaan. Daarnaast is het bestrijden van eikenprocessierupsen een tijdrovende klus.

Waarschuwingen
Door de enorme toename van eikenprocessierupsen is het helaas niet mogelijk om overal de nesten te verwijderen. Op doorgaande wegen en fietspaden waar we de eikenprocessierupsen hebben aangetroffen hebben we ook waarschuwingslinten geplaatst. Je kunt dan zien of hier rupsen zitten. Op andere locaties plaatsen wij waarschuwingsborden met waarschuwingslint, wij adviseren om dan een andere route te kiezen. Wij blijven continu monitoren waar de nesten zich bevinden om prioriteiten te bepalen.

Zwemmen in natuurwater
De temperaturen schieten deze week weer omhoog. Let daarom goed op als je gaat zwemmen in natuurwater. De haren van de eikenprocessierups kunnen in het water drijven. Wij adviseren daarom om niet in natuurwater te zwemmen.

Heb je ergens eikenprocessierupsen gezien meld dit aan de gemeente via de Buitenbeterapp, per mail via [email protected] of telefonisch via (073) 513 17 89.

Locaties
Tot nu toe hebben we zo’n 300 meldingen gehad van locaties met eikenprocessierupsen. Overzicht van locaties met eikenprocessierupsen

De aannemer heeft op meerdere locaties (nesten van) eikenprocessierupsen weg gezogen. Deze locaties zijn vrij van eikenprocessierupsen. Overzicht van locaties vrij van eikenprocessierupsen

Veelgestelde vragen
Heel begrijpelijk krijgen we veel vragen over de eikenprocessierupsen en de bestrijding ervan. We proberen al uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Veel gestelde vragen

Bron video: gemeente ‘s-Hertogenbosch

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

Reacties

0