Jeugdcongres ‘Vrede, Vrijheid en Vriendschap’ op woensdag 9 oktober

Foto: Gemeente Heusden

Tijdens het jeugdcongres denken leerlingen van groep 7 mee over een bepaald thema. Het jaarlijks terugkerende unieke evenement vindt plaats op woensdag 9 oktober 2019 in Abdij Marïenkroon in Nieuwkuijk.

Het doel van dit congres is kinderen bewuster te maken van maatschappelijke problemen en gebruik te maken van de oorspronkelijke, originele ideeën die kinderen vaak hebben. Bij de gemeente Heusden komt deze ‘frisse groep 7 blik’ regelmatig terug in de vorm van tentoonstellingen en congressen voor volwassenen. Dit jaar is het thema Vrede, Vrijheid en Vriendschap. Daarmee wordt aangesloten bij ’75 jaar Vrijheid Heusden’ in het kader waarvan dit najaar veel festiviteiten en herdenkingen in onze gemeente worden georganiseerd.

In voorbereiding op het congres zijn een aantal lokale veteranen op de scholen geweest om hun verhaal te vertellen. De kinderen hebben hieruit één belangrijk moment opgeschreven en dat nemen ze mee naar het jeugdcongres om met elkaar te delen. Daarnaast verdiepen ze zich deze dag in het thema oorlog en vrede met verschillende workshops die verzorgd worden door docenten en studenten van het d’Oultremontcollege. Tot slot wordt aan het eind van de dag een levend tapijt van de vrede gelegd, kunstenaar Marianne van Heeswijk komt dit samen met de leerlingen leggen. De burgemeester en wethouder verzorgen vervolgens op een ludieke manier de afsluiting.

Het jeugdcongres wordt ieder jaar georganiseerd door de scholenstichting Scala, de gemeente Heusden, stichting Focolare en het d’Oultremontcollege. Dit jaar zijn er 478 leerlingen uit de groepen 7 van de Scala basisscholen uitgenodigd op Abdij Mariënkroon. Zij komen deze dag in twee groepen samen.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

Reacties