Start van wegzuigen nesten van eikenprocessierups

B
Foto: Gemeente Heusden

Vanaf maandag 7 juni is er gestart met het wegzuigen van nesten van de eikenprocessierups. Ondanks eerder genomen maatregelen is de verwachting ook dit jaar weer veel overlast van de eikenprocessierups.

Er staan veel eikenbomen in de gemeente. Ongeveer 7500 bomen zijn in eigendom van de gemeente. Daarom zijn er ook veel meldingen van de eikenprocessierups. Deze meldingen worden ingedeeld op prioriteit. Het kan voorkomen dat jouw melding minder prioriteit heeft dan andere meldingen en dat we deze melding later of zelfs niet behandelen. Het wegzuigen van nesten van de eikenprocessierups is namelijk een tijdrovende klus. Het gespecialiseerde bedrijf ‘De Nationale Bomenbank’ zal in onze gemeente in de openbare ruimte nesten weghalen. Sommige locaties die prioriteit hebben zijn lastiger te bereiken, waardoor het wegzuigen van nesten langzamer gaat. We verwijderen alleen nesten van de eikenprocessierups in de openbare ruimte, niet bij particulieren.

Prioriteiten
Wij kiezen ervoor om op plaatsen waar veel mensen samenkomen als eerste de nesten te verwijderen, mits de aannemer het nest kan bereiken met een hoogwerker. Dit heeft de hoogste prioriteit. Denk hierbij aan:

  • schoolpleinen en speelplekken;
  • sportparken;
  • begraafplaatsen;

Daarna behandelen we locaties zoals:

  • winkelcentra
  • gezondheidscentra
  • gemeentelijke gebouwen
  • Locaties waar tuinen onder de eikenbomen liggen (dichter dan 10 meter) en waar een tractor of hoogwerker bij kan.

Als de meldingen van deze locaties behandeld zijn gaan we verder met andere meldingen. Hierover communiceren we dan op deze webpagina en andere gemeentelijke communicatiekanalen.

Ondanks prioriteit kan het langer duren
Ondanks dat meldingen prioriteit hebben kan het langer duren voordat de aannemer de nest(en) weg komt zuigen. Het wegzuigen van nesten is een intensieve, specialistische en tijdrovende handeling. Daardoor kan een aannemer op één dag maar 10 tot 50 bomen behandelen. Dit kan betekenen dat we niet bij u in de buurt meteen een nest kunnen verwijderen. Wij vragen uw begrip hiervoor. Op doorgaande wegen en fietspaden waar we de eikenprocessierupsen hebben aangetroffen plaatsen we waarschuwingslinten. Je kunt dan zien of hier rupsen zitten. Wij adviseren om dan een andere route te kiezen. Op openbare locaties met zwemwater plaatsen wij waarschuwingsborden, wij adviseren om niet in dit water te gaan zwemmen. De brandharen van de eikenprocessierups drijven namelijk op het water. Deze geven huidirritatie. Bovendien kunt u deze inslikken of in uw ogen krijgen.

Melding maken
Heb je ergens eikenprocessierupsen gezien? Meld dit aan de gemeente via de Buitenbeterapp, per mail op [email protected] of telefonisch via (073) 513 17 89. Het is belangrijk dat je het volgende doorgeeft in de melding:

  • De exacte locatie waar het nest (of nesten) is aangetroffen, denk aan straatnaam, kern en specifieke plaatsaanduiding van de boom (links of rechts gezien vanaf…);
  • Bereikbaarheid van de locatie, denk aan: is de locatie met auto te bereiken, is het openbare grond en komen er veel mensen.

Veelgestelde vragen

Ik ben in aanraking geweest met brandharen. Wat moet ik nu doen?

Ben je in aanraking geweest met een rups of zijn losgelaten haren, probeer dan niet te krabben of wrijven. Was of spoel de huid en ogen goed uit met water en was zo nodig al je kleren.

Wil je meer antwoorden op veelgestelde vragen lezen? Lees verder…

Meer informatie
Op deze pagina vind je tips en lees je meer achtergrondinformatie over de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. Je kunt ook informatie vinden op deze website van de GGD of op het kennisplatform eikenprocessierups.

Gemeente Heusden

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

Reacties