Dit jaar geen carbidschieten tijdens oud en nieuw

Foto: Wikimedia/commons JJdez

Het college van Heusden stelt de gemeenteraad voor om de komende jaarwisseling een tijdelijk verbod op carbidschieten in de gemeente in te stellen. Het verbod geldt voor zowel de gehele oudejaarsdag als nieuwjaarsdag. Om dit tijdelijke verbod juridisch te verankeren is het nodig dat de gemeenteraad tijdelijk de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aanpast.

“In de gemeente Heusden koesteren we de rijke traditie van het carbidschieten rondom oud en nieuw en bij huwelijken waarbij met carbid zogenoemd de bruid wordt ‘losgeschoten’. Vanwege de bijzondere omstandigheden door corona moeten we het dit jaar echter zonder deze traditie doen”, legt burgemeester Willemijn van Hees toe. “Belangrijke reden om tijdens de komende jaarwisseling geen carbidschieten toe te staan is dat we het risico op ongelukken zoveel mogelijk willen beperken, zodat de zorg niet onnodig belast wordt.” De zorgen richten zich hierbij overigens niet op de ervaren carbidschieters, maar meer op degenen die dit jaar als alternatief voor vuurwerk voor het eerst met carbid wilden gaan schieten.

Groepsvorming
Daarnaast wil het college voorkomen dat mensen in groepen bij elkaar komen. “Carbidschieten is een echte groepsactiviteit en groepsvorming is in deze coronacrisis niet toegestaan.” Tot slot zou het toestaan van carbidschieten voor extra complicaties bij de handhaving van het algehele vuurwerkverbod kunnen zorgen, omdat de knallen van carbid en vuurwerk soms nauwelijks van elkaar zijn te onderscheiden.

Begrip
Op basis van gesprekken met enkele ervaren carbidschieters verwacht burgemeester Van Hees dat de meeste carbidschieters in de gemeente wel begrip hebben voor het besluit. “Sommigen waren toch al niet van plan om dit jaar met carbid te gaan schieten. Anderen vinden het wel jammer, maar snappen het ook.”

Na 1 januari is carbidschieten in de gemeente Heusden weer toegestaan. “Waarbij dan de coronaregels natuurlijk nog wel gelden”, aldus Van Hees.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws. Wist u dat wij iedere morgen bijna 2500 nieuwsbrieven verzenden.

 

 

 

 

Reacties