Wat kan ik zelf doen en wat doet de gemeente bij gladheid

Foto: Gemeente Heusden

De buitendienst van de gemeente is inmiddels weer op pad om te strooien deze winter. Het risico bestaat dat nat wegdek opvriest, dus wordt er uit voorzorg gestrooid. Pas toch goed op: ook gestrooide wegen kunnen glad zijn. Wat kan ik zelf doen en wat doet de gemeente

Met strooiwagens wordt gladheid op hoofdwegen, doorgaande wegen, fietspaden en busroutes in onze gemeente bestreden. Om dit zo vlot mogelijk te kunnen doen worden uitneembare palen op de strooiroutes verwijderd. Deze paaltjes worden nà het strooiseizoen weer terug geplaatst. Voor het bepalen van de gladheid maakt de gemeente gebruik van de meetpunten van Rijkswaterstaat, de voorspellingen van Meteoconsult en de weginspecties door de gemeente zelf.

< Wat kan ik zelf doen

  • De gladheidbestrijders van de gemeente proberen de hoofd- en doorgaande wegen begaanbaar te houden. Helaas kunnen we dit niet garanderen. Daarom raden we je aan om bij gladheid extra voorzichtig te zijn in het verkeer.
  • Probeer na sneeuwval de sneeuw weg te vegen, dus voordat deze is vast gelopen. Hierdoor kunnen buurtbewoners veilig gebruik maken van het trottoir.
  • Ook kun je zelf met zout strooien tegen gladheid. Zout kun je kopen bij tuincentra, doe-het-zelf winkels en bezinepompen. Strooi niet meer dan een handje zout per m2 en strooi niet te veel onder bomen, dat is slecht voor de wortels.

< Wat doet de gemeente
Als het zeker is dat het glad wordt, start er een strooiactie. Dit is minder milieubelastend dan preventief strooien. Het zout kan beter zijn werk doen als er veel verkeer overheen rijdt. Zout strooien op wegen waar nauwelijks verkeer komt, heeft geen effect. Woonstraten, locaties rondom scholen, dokterspraktijken, bejaardencentra e.d. worden in principe niet gestrooid. Bij extreem gevaarlijke situaties wordt hier een uitzondering voor gemaakt.

Bron: Gemeente

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws. Wist u dat wij iedere morgen bijna 2500 nieuwsbrieven verzenden.

 

 

Reacties