Tip ‘Senioren en Veiligheidsmaand’: Maak het ze niet te makkelijk!

Foto: Campagne Maak het ze niet makkelijk

Deze week is erin het kader van de ‘Senioren en Veiligheidsmaand’ weer een tip om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van criminele activiteiten en wat je moet doen als het wel gebeurt. Hulpvraagfraude is het onderwerp van deze week.

Hoe gaat een oplichter te werk?
Bij hulpvraagfraude via WhatsApp of sms ontvang je een bericht van een oplichter die zich voordoet als een bekende. Bijvoorbeeld als je (klein)zoon of een vriendin. Vaak begint het met een berichtje dat de bekende een nieuw telefoonnummer heeft. Daarna volgt al snel het bericht dat diegene in de problemen zit met de vraag aan jou om te helpen door middel van een betaalverzoek.

Wat kun je zelf doen?

  • Wees altijd alert als iemand je om geld vraagt. Ook als je een bericht krijgt van een telefoonnummer dat bij jou bekend is.
  • Bel altijd eerst de persoon zelf op het voor jou bekende nummer. Zorg dat je een normaal gesprek met hem of haar kan voeren. Neem er geen genoegen mee als de persoon zegt je niet te kunnen horen of dat hij/zij niet op kan nemen. Niet gebeld = geen geld.
  • Controleer het rekeningnummer dat de oplichter opgeeft. Komt het overeen met het rekeningnummer van de bekende?
  • Scherm je social media af. Het gaat niet alleen om je telefoonnummer, maar ook om foto’s die je openbaar hebt staan en de relaties die je hebt (bijvoorbeeld ‘vader van’).

Meer informatie vind je op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl.

Ben je toch slachtoffer geworden?
Krijg je toch een vreemd betaalverzoek en denk je dat dit van een oplichter komt? Meld dit bij de politie.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Volg HeusdenNieuws ook via Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 2500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen