Dodenherdenking dit jaar een meer individueel karakter

Foto: Wil Gulpen Fotografie

Ook in 2021 zal de Nationale Dodenherdenking in de gemeente Heusden noodgedwongen een meer individueel karakter hebben. In overleg met de comités uit de gemeente Heusden die jaarlijks betrokken zijn bij de organisatie van de Dodenherdenkingen is door de burgemeester een lijn bepaald waarmee wordt voorzien in de behoefte van de inwoners om deze dag een passend eerbetoon te geven.

Heusden kiest voor een individuele invulling, passend bij deze crisistijd, waarbij een piekmoment en/of toeloop van publiek bij de herdenkingsplekken wordt voorkomen.

Hoe wordt dat gedaan?
In de loop van de middag van 4 mei zal onze burgemeester Willemijn van Hees namens de inwoners een krans leggen bij de vier herdenkingsmonumenten in onze gemeente Heusden. Dit gebeurt sober en zonder protocol. Om elke vorm van toeloop te vermijden zijn overige collegeleden, vertegenwoordigers van de comités, Defensie, Brandweer, de gildes en muziekgezelschappen hierbij niet aanwezig. Gedurende de rest van de dag kunnen inwoners en organisaties hun (persoonlijk) moment van eerbetoon bepalen bij één van de monumenten. Het verzoek is daarbij de geldende maatregelen zoals iedereen op dit moment kent in acht te nemen. Concreet betekent dit:

  • U kunt gedurende de middag en avond tot zonsondergang een persoonlijk eerbetoon brengen, op de bekende vier herdenkingsplaatsen.
  • Neem altijd de 1,5 meter afstand in acht.
  • Zorg dat er niet meer dan drie mensen tegelijk bij het eerbetoon staan en geef elkaar de tijd en ruimte.

De locaties van de vier oorlogsmonumenten zijn:

  • Drunen, Raadhuisplein, plaquette gemeentehuis.
  • Vlijmen, monument aan de Sint Catharinastraat.
  • Heusden, algemeen herdenkingsteken op het Zuider Bolwerk.
  • Elshout, plaquette kerk, Kerkstraat.

Bij de genoemde monumenten wordt gedurende de gehele dag halfstok gevlagd. Om 20.00 uur zal ons land gericht zijn op de Nationale Herdenking en de kranslegging en toespraak van Z.M. de Koning. De comités in de gemeente Heusden organiseren daarom rond dit tijdstip géén lokale activiteiten.

De gemeente Heusden zal via de facebookpagina van de gemeente en via de link op de website www.heusden.nl/dodenherdenking  om 19.00 uur een herdenkingstoespraak van burgemeester Van Hees en de voordracht van een gedicht door de jeugdburgemeesters uitzenden. In het programma zullen ook enkele sfeerbeelden van de kransleggingen van eerder die middag te zien zijn.

Oproep

  • Uw individuele eerbetoon kunt u kracht bijzetten door thuis gedurende de gehele dag tot zonsondergang halfstok te vlaggen. Van harte hopen de comités en het college dat u hieraan meedoet.
  • We roepen alle inwoners op géén spontane publiekelijke activiteiten als eerbetoon te ondernemen gedurende de dag, en ook niet rond 20.00 uur bij één van de monumenten. Hoe goedbedoeld ook leidt dat tot toeloop van publiek, hetgeen we in deze tijd met elkaar moeten voorkomen.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Volg HeusdenNieuws ook via Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 2500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een mail

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen