Eikenprocessierupsen melden kan met de viewer

Foto: Nationale Bomenbank

Vanaf nu kunnen inwoners nesten met eikenprocessierupsen in de gemeente Heusden melden via een speciale viewer op de website Onder de knop ‘Nest gezien? Meld het hier’ vind je een viewer met een plattegrond met daarin alle eikenbomen in de gemeente. De nieuwe tool geeft inwoners 24 uur per dag de mogelijkheid om een nest te melden én geeft zowel de gemeente als de inwoners een handig overzicht van alle gemelde nesten.

Hoe werkt de viewer?
Zie je een eikenprocessierupsnest binnen de gemeentegrenzen, in de openbare ruimte? Dan kun je dat dus makkelijk in de viewer melden. Bovenaan in de tool typ je de straatnaam in waar de eikenboom met het nest staat. Je ziet dan een overzicht met alle eikenbomen in die straat, aangegeven met een zwart bolletje. Klik op het zwarte bolletje om een melding te doen. Is er al een melding gedaan? Dan kleurt het bolletje geel. Per melding wordt bekeken welke prioriteit deze heeft en welke nestenmoeten worden weggezogen. Een melding bij een school heeft bijvoorbeeld een hogere prioriteit dan een melding op het industrieterrein waar minder mensen komen.

Verbetering
De viewer is een verbetering ten opzichte van het vorige meldsysteem. Bij de viewer kun je namelijk  gedetailleerd één of meerdere eikenbomen aanklikken waarin je een nest hebt gezien. Een dubbele melding maken kan niet. Als het bolletje geel is, dan is deze al bekend dat er een nest zit en kun je geen nieuwe melding doen. Dat maakt het overzichtelijk voor iedereen

Bestrijding
De afgelopen maand werd de eikenprocessierups bestreden op een preventieve manier. Nu zitten de rupsen in het derde vervellingsstadium en krijgen de rupsen langzaamaan, naast normale witte lichaamsharen, ook de karakteristieke brandharen. Deze brandharen kunnen gezondheidsklachten zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of luchtwegen veroorzaken. Als de eerste nesten er zijn, kan er gestart wordem met de curatieve bestrijding wat betekent dat de nesten van de eikenprocessierups worden weggezogen. Er worden alleen nesten van eikenprocessierupsen in de openbare ruimte geruimd, niet bij particulieren.

De aannemer Nationale Bomenbank Zuidoost-Nederland verzorgt in de gemeente Heusden de bestrijding van de eikenprocessierups.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Volg HeusdenNieuws ook via Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 2500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen