Wateroverlast in delen van Vlijmen en Drunen

Foto: FPMB

In de avond van 10 september ontstond wateroverlast in delen van Vlijmen en Drunen door kortstondige, zware neerslag. “Met beelden van straten die blank staan en meldingen van ondergelopen kelders, begrijp ik goed dat mensen naar de gemeente kijken met vragen over de afvoer van water”, zegt burgemeester Willemijn van Hees.

De burgemeester heeft zaterdag enkele straten bezocht en heeft opdracht gegeven na te gaan of er problemen waren met het afvoersysteem. Voor deze analyse is gebruik gemaakt van de gegevens van regenmeters in de gemeente, van radarbeelden en door de werking van de gemalen in de gemeente te controleren.

Geen storingen, wel combinatie van factoren
De neerslag was zwaar en is heel lokaal in een smalle strook over de gemeente getrokken. Dit blijkt uit de gegevens van de regenmeters en de radarbeelden. Er waren geen storingen in de gemalen, in de bergbezinkbassins of in het afvoersysteem. Toch stonden er straten blank en liep er water in kelders en gebouwen. Hoe kan dat?
Dat komt door een combinatie van factoren. Allereerst viel er erg snel heel veel neerslag en viel deze heel lokaal. De grote bui viel bovendien op het moment dat het afvoersysteem nog voller was dan normaal door een eerdere bui rond 20.00 uur. Hierdoor kregen zowel de openbare ruimte als particuliere gebouwen, woningen en tuinen veel water te verstouwen.
Bij heftige neerslag stroomt water van de daken van woningen en gebouwen, via dakgoten, regenpijpen etc. naar de afvoer van deze gebouwen. Wanneer deze afvoer overbelast raakt, stroomt het water al snel de woning, de kelder of het gebouw in. Zeker wanneer ook de openbare ruimte op hetzelfde moment te veel water te verstouwen krijgt. De openbare en particuliere afvoersystemen kunnen elkaar dan niet helpen.
In de openbare ruimte moesten zowel de riolering als het oppervlaktewater heel snel een grote hoeveelheid water verwerken. Bij de riooloverstorten kwam dit samen.

Hoe nu verder?
“Er zijn mensen die in enkele jaren tijd al een paar keer water in hun woning, winkel of bedrijfspand hebben gehad en dat is natuurlijk erg vervelend”, zegt wethouder openbare ruimte Kees van Bokhoven. “Als gemeente zijn we al aan de slag met het opvangen van regenwater. Zo leggen we steeds vaker wadi’s en bergingsvijvers aan.” Deze vangen water op bij hevige regenval en zijn een mooie groene plek in de wijk. Voorbeelden hiervan zijn de wijk Vlijmen-noord en de waterslinger in Geerpark. Ook koppelen we steeds vaker verhard oppervlak af in de wijk. Samen met Waterschap Aa en Maas hebben we de waterberging in Drunen Noord aangelegd. Deze berging vangt het regenwater van industrieterrein Groenewoud II op. De waterstand in deze berging kan stijgen tot 2,40 meter boven NAP en kan bij extreme buien het water opvangen.
Hier blijft het niet bij. We zijn op dit moment aan het werk in de omgeving van de Schubertlaan in Vlijmen en in de omgeving van de Demer in Heusden. Binnenkort starten we in de Admiraalsweg in Drunen. Verder heeft afgelopen dinsdag het college nog een besluit genomen over nieuwe watermaatregelen. In 2022 worden er in de Jonkheer de la Courtstraat, de Meester Driessenstraat en de Konijnenbergstraat maatregelen getroffen.

Dilemma’s
D gemeente loopt wel tegen enkele dilemma’s aan. Om te beginnen is geen enkel afvoersysteem bestand tegen de korte, zware hoosbuien die door de klimaatverandering steeds vaker voorkomen. Een bui die in 2014 nog eens in de 100 jaar voorkwam, komt door de klimaatverandering nu al eens in de 50 jaar voor.

De werking van het afvoersysteem is daarnaast een combinatie van de openbare ruimte en de ruimte van particulieren. “Het is ook belangrijk dat inwoners zelf niet alles bestraten en regenwater niet op het riool aansluiten. Dan hoeven we in de openbare ruimte niet zoveel water te bergen en kan het door de grond kan worden opgenomen”, geven de burgemeester en de wethouder aan.
Een ander dilemma is, dat we de openbare ruimte moeten inrichten op zowel waterafvoer bij heftige neerslag als op water vasthouden bij droogte. Tenslotte hebben we in de openbare ruimte ook ruimte nodig voor andere dingen zoals parkeren, verkeer, bomen en nutsvoorzieningen. We kunnen dus niet overal waterbergingen maken.

Meer informatie

> Antwoorden op veel gestelde vragen

 

> Analyse neerslag 10 september

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen