Interview met BOA Richard

Foto: Gemeente Heusden

Een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) zorgt voor extra veiligheid in de wijken van de gemeente Heusden en pakt overlast aan. Daarom is de gemeente ook maar wat blij met hen! Misschien heb je ze weleens gezien. Ze zijn namelijk goed herkenbaar in hun uniform. Ken je ze nog niet? De boa’s worden graag één voor één aan je voorgesteld.

Zo leer je de boa’s een beetje kennen! In deze eerste boa blog maak je kennis met Richard. Hij neemt de kernen Vlijmen, Nieuwkuijk en Haarsteeg onder zijn hoede.

Richard werkt nu zo’n 8 jaar bij de gemeente Heusden. Over hoe hij in het vak terechtkwam, vertelt hij: “Vroeger deed ik aan taekwondo en vanuit die hoek werd ik beveiliger/portier. Daarna heb ik de politieacademie gedaan en werkte ik een aantal jaren als agent in verschillende regio’s in Brabant. Op een gegeven moment wilde ik meer rust en regelmaat in mijn werk. Daarom stapte ik over naar de recherche. Vervolgens stopte ik bij de politie om nog op een aantal andere plekken te werken en nu werk ik al een tijd bij de gemeente Heusden.”

Veel afwisseling
Een gemiddelde werkdag is voor een boa eigenlijk niet te omschrijven. “We hebben een gevarieerd takenpakket,” geeft Richard aan. Een boa krijgt al gauw het label ‘bonnenkanon’, maar Richard is allesbehalve dat. “We hebben natuurlijk afvaldumpingen en hondenoverlast in ons takenpakket en ik rijd rond door de wijken, maar het is zoveel meer dan dat. Met name samenwerkingen in de gemeente zijn belangrijk. Bijvoorbeeld met Jongerenwerk, de Omgevingsdienst, politie, sportverenigingen, Bijeen, Buurt Bestuurt en nog veel meer. Natuurlijk ook met ondernemers.”

Deze samenwerkingen is iets waar Richard graag tijd in steekt: “De laatste tijd ben ik ook veel bezig met het positioneren in de wijken. Niet iedereen kent mij en dat kan ook niet. Maar, daar doe ik wel mijn best voor. Ik vind het belangrijk dat de verschillende partijen mij weten te vinden bij problemen.”

Contact met inwoners
“Wat ik het allerleukste aan mijn baan vind?” Richard hoeft niet lang na te denken over het antwoord op deze vraag. “Dat je nooit van te voren weet hoe een dag verloopt. De onvoorspelbaarheid en het contact met inwoners en andere partijen is waardevol en fijn. Alles valt en staat met een goed gesprek. Je kunt een bon uitschrijven en dat gebeurt ook weleens, maar een goed gesprek heeft áltijd de voorkeur. Waar ik veel voldoening uithaal, is wanneer een probleem is opgelost en je merkt dat iemand dat waardeert. Dat je een ‘dank je wel’ krijgt.”

Eigenschappen van een boa
Op de vraag wat eigenschappen zijn die een boa ‘moet’ hebben, antwoordt Richard: “Als goede boa moet je niet altijd zwartwit denken; af en toe ook een beetje grijs. Verder denk ik dat je goed moet kunnen communiceren, sterk in je schoenen staan, weerbaar en bestand tegen druk en emoties moet zijn. Ook denk ik dat het goed is als je een bepaalde rust uitstraalt.”

Naast deze eigenschappen moet je ook van variatie in je ritme houden. “We werken in roosters en daarbij heb je dag-, avond- en weekenddiensten.”

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Reacties