Professionele hennepkwekerij en illegaal vuurwerk gevonden bij controle

Foto: Gemeente Heusden

Op dinsdag 7 december 2021 heeft het Bestuurlijk Interventieteam Meierij (BIM), de gemeente Heusden, de politie en de Douane nogmaals een integrale bestuurlijke controle gehouden in ongeveer 65 garageboxen die verhuurd worden in de gemeente Heusden. Er werd een professionele hennepkwekerij en maar liefst 56 kilo aan illegaal vuurwerk gevonden.

Bij de vondst van het illegale vuurwerk gaf een controleur aan: ‘’In de garagebox vonden we maar liefst 56 kilo aan illegaal vuurwerk, denk aan zwaar knalvuurwerk en siervuurwerk. Op dit moment wordt er nog onderzoek gedaan naar wat voor vuurwerk het precies was, op de dozen stond namelijk niet vermeldt wat er daadwerkelijk in zat). Toen we de box openende zagen we meteen dat dit een gevaarlijke situatie was. Vuurwerk in deze hoeveelheden kan voor een flink incident in een wijk zorgen’’. Het vuurwerk is afgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf. In twee andere boxen troffen de controleurs mogelijk gestolen goederen aan en niet-bestaande kentekenplaten. De politie stelt een onderzoek in naar de gestolen goederen. De kentekenplaten zijn in beslag genomen en vernietigd.

Professionele hennepkwekerij
De dag na de controle was het ook raak in een garagebox in vesting Heusden. Naar aanleiding van informatie verkregen uit eerdere controles op garageboxen in Heusden is er een onderzoek ingesteld. In een garagebox werd een professionele en in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen. De politie, Enexis en het Bestuurlijk Interventieteam Meierij (BIM) troffen maar liefst 277 hennepplanten aan. De manier waarop de kwekerij was aangelegd, inclusief diefstal van stroom en water, duidden op een professionele hennepkwekerij. De hennepkwekerij wordt ontmanteld en geruimd en door de politie is een onderzoek ingesteld. Burgemeester Willemijn van Hees heeft besloten om de garagebox voor 6 maanden te sluiten.

Ook burgemeester Willemijn van Hees is blij dat deze gevaarlijke situaties aan het licht zijn gekomen. ‘’Een hennepkwekerij of deze hoeveelheid aan illegaal vuurwerk dat in woonwijk te vinden is, is ontzettend gevaarlijk. Er kan zomaar brand ontstaan dat overslaat op aangrenzende panden. Dan kunnen de gevolgen niet te overzien zijn. En dit soort vuurwerk werd onlangs in Rotterdam ook gebruikt door relschoppers tegen onze hulpverleners. Ik ben heel blij dat dit van de straat is gehaald!’’.

Eerdere controle
Bij een eerdere controle in november van dit jaar werden er in drie garageboxen materialen aangetroffen voor het opzetten van hennepkwekerijen. De controles werden gehouden naar aanleiding van resultaten elders in het land waaruit blijkt dat garageboxen vaker worden gebruikt voor opslag van illegale zaken. De gecontroleerde garageboxen werden gekozen aan de hand van een onderzoek van de gemeente Heusden en het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC). In dit onderzoek werd onder andere gekeken of garageboxen werden verhuurd of in eigendom waren van een particulier. Ook werd gekeken of de garagebox zich bevond op een afgelegen plaats en wel of niet goed verlicht was.

Melden helpt!
Naast de rol van de overheid is ook de rol van inwoners en ondernemers ontzettend belangrijk! Zij zijn de ogen en oren van de wijk. Met hun oplettende blik kunnen we de georganiseerde misdaad nóg beter aanpakken. Inwoners en ondernemers kunnen signalen verdachte situaties of vermoedens van criminele activiteiten altijd melden bij de politie of gemeente. Dit kan via het telefoonnummer 0900 8844 of bij spoed op 112. Anoniem melden kan natuurlijk ook via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl. Meldingen worden altijd serieus genomen en uitgezocht.

Niet wegkijken!
In Heusden werken we met verschillende partners hard aan het bestrijden van criminaliteit. Hierbij gaat het niet alléén om de misdrijven zelf, maar ook om de gevaarlijke situaties die ontstaan voor onze inwoners. Door samen te werken in het Bestuurlijk Interventieteam Meierij (BIM) staan de deelnemende overheden sterker. Daardoor kunnen zij inwoners en ondernemers beter helpen om criminelen, letterlijk, buiten de deur te houden. De gemeenten Heusden, Boxtel, Sint-Michielsgestel, Vught en Meierijstad maken onderdeel uit van het interventieteam. De samenwerkende partners zijn ontzettend blij met (anonieme) meldingen die zij ontvangen want samen werken we aan een veiliger Heusden!

Wil je meer informatie over acties die zijn gehouden, tips waar je op kunt letten of tips om te voorkomen dat je slachtoffer wordt? Kijk dan snel op www.nietwegkijken.nl.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3250 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Reacties

Cookieinstellingen