Doe kapotte elektrische apparaten niet bij het restafval

Foto: Repair Drunen

Onlangs heeft de gemeente Heusden laten analyseren wat er zoal in het huishoudelijk restafval zit. Ze zien dat er nog best veel kleine elektrische apparaten bij het restafval belanden. Elektrische apparaten horen echter niet bij het restafval, ook niet als ze klein zijn.

Apart inleveren
Je kunt afgedankte elektrische apparaten, zowel groot als klein, gratis inleveren op de milieustraat. Als je een nieuw, vergelijkbaar apparaat koopt kun je het oude apparaat gratis inleveren bij de leverancier. Dit geldt ook voor webaankopen. En kleine elektrische apparaten kun je ook inleveren in inzamelbakken bij diverse bouwmarkten, elektronicawinkels en supermarkten.

Wat gebeurt er met ingeleverde elektrische apparaten?
Als elektrische apparaten apart worden ingeleverd, kunnen ze milieuvriendelijk worden verwerkt. Het merendeel van de materialen, zoals staal, aluminium, koper, kunststoffen, glas, hout en PUR-poeder, kan daardoor opnieuw gebruikt worden om nieuwe producten mee te maken.

Wat zijn elektrische apparaten?
Elektrische apparaten zijn alle apparaten met een stekker of op batterijen, zowel klein als groot. Bijvoorbeeld koelkasten, televisies, wasmachines, computer. Maar ook elektrische tandenborstels, speelgoedauto’s op batterijen, mobiele telefoons, fohns, etc. zijn elektrische apparaten! Twijfel je of iets een elektrisch apparaat is, kijk dan op de Afvalscheidingswijzer van de gemeente Heusden. Of zoek het apparaat op via www.afvalscheidingswijzer.nl van Milieu Centraal.

Tips
Geef een nog werkend elektrisch apparaat een tweede leven via de kringloopwinkel of via internet. Er zijn twee uitzonderingen: oude koelkasten of vriezers en wasdrogers moet je niet weggeven of verkopen. Die gebruiken zoveel stroom dat je ze beter kunt weg doen. Een kapot apparaat kan ook vaak nog gerepareerd worden, bijvoorbeeld in een Repair Café. Kijk op www.natuurenmilieuheusden.nl  waar en wanneer er weer een Repair Café is.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

Reacties

Cookieinstellingen