Nieuws van Landgoed Steenenburg

Foto: Gemeente Heusden

Nieuws van Landgoed Steenenburg met deze keer bouwkabels krijgen vorm, inrichting openbare ruimte in het zuiden, bomen beschermen, beuk in kasteltuin en gemarkeerde bomen

Bouwkavels krijgen vorm
Tijdens een goed bezochte woonmarkt op vrijdagmiddag 8 oktober 2021 luidden we de verkoop in van de bouwkavels in het zuiden van Landgoed Steenenburg. In totaal hebben we vanaf dat moment 45 bouwkavels in verkoop gebracht, waarvan 25 kavels in de eerste fase. Nu bijna een jaar verder zien we met trots de bouw van de eerste woningen al vorderen. Net voor de zomer werden de eerste funderingen gegraven. Wie nu rondrijdt over de Barones of de Hertog ziet meer funderingen verschijnen en woningen ontstaan. Deze maanden krijgen nog meer kavelkopers hun nieuwe perceel in eigendom. De bouwactiviteiten in dit gebied nemen het komende jaar dan ook nog verder toe. Wij wensen de toekomstige bewoners veel plezier bij het zien groeien van hun droomwoningen!

Inrichting openbare ruimte in het zuiden
Het vroegere akkerland aan weerszijden van de Kasteellaan is omgevormd tot een reliëfrijk zandlandschap. Er zijn woonterpen en wadi’s aangelegd door het landschap deels te verlagen en op plaatsen op te hogen. We zien dat er nog bijna niets in de wadi’s groeit en dat er vooral zand ligt. De wadi’s zijn warm en droog. Dit betekent dat de biodiversiteit hier helaas minder groot is dan vooraf gedacht. We willen dat hier grassoorten en kleinbloemige kruiden gaan groeien en op sommige plaatsen een enkele boom of een groepje bomen. Om ervoor te zorgen dat de natuur zich hier kan ontplooien, moeten we haar een handje helpen. De aannemer gaat daarom de wadi’s (naar verwachting) in het voorjaar van 2023 inzaaien en daarna regelmatig maaien.

Bomen beschermen
Er staan prachtige bomen in Landgoed Steenenburg die onze bescherming verdienen. De bomen mogen geen last ervaren van de bouwwerkzaamheden die eind juni zijn gestart in het gebied waar de vrijstaande huizen komen. Deze bomen zijn immers de groene aders voor het toekomstig woongebied. Daarom hebben we op aanraden van de Natuur- en milieuvereniging Heusden oranje “ski gaas” rondom deze bomen geplaatst. Hiermee willen we voorkomen dat aannemers en bouwers met hun machines in de kwetsbare zones van de bomen komen of hier materiaal opslaan. Er blijft voldoende ruimte over voor de bouwwerkzaamheden en er is een routekaart voor de bouwers.

Beuk in kasteeltuin
In de kasteeltuin staat een monumentale bruine beuk. Deze beuk is ziek. Hij is aangetast door een zwam en dit leidt uiteindelijk tot het afsterven van de beuk. Door een goede verzorging kunnen we dit proces vertragen. Een beuk heeft snel last van zonnebrand op de stam. De kroon is door de ziekte transparanter geworden. Daarom plaatsten we jute rond de stam om deze te beschermen tegen de zon. Zo kunnen we nog wat langer genieten van deze prachtige boom.

Gemarkeerde bomen
Samen met de Natuur- en Milieuvereniging Heusden hebben we enkele bomen gemarkeerd in de bossen van Steenenburg. Dit is met name gedaan in het bos aan de noordzijde van het landgoed, aansluitend aan de Spoorlaan. De gemarkeerde bomen zijn Amerikaanse eiken die de eigenschap hebben om andere, inheemse, soorten te verdringen. Komende winter willen we deze bomen gaan kappen of ringen zodat ze langzaam afsterven. Zo krijgen we meer diversiteit in de bossen en zorgen we ervoor dat de monumentale bomen in de lanen de ruimte hebben om uit te groeien.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen