Diverse bijeenkomsten voor Oekraïense vluchtelingen

Foto: Gemeente Heusden

Sinds maart 2022 vangt de gemeente Heusden Oekraïense vluchtelingen op. Vluchtelingen wonen bij iemand thuis in of wonen in één van de gemeentelijke opvanglocaties. Vanaf het begin af aan wil men, samen met verschillende partners, een warm thuis bieden aan de vluchtelingen. Dit betekent dat ze uitleg geven hoe het leven in Nederland gaat. Om gezamenlijk ervaringen te delen en uitleg te geven zijn er de afgelopen weken informatiebijeenkomsten georganiseerd.

Banenmarkt
In drie bijeenkomsten is er meer verteld over werken in Nederland, naar school gaan en gezondheid in Nederland. Er waren ook diverse tolken aanwezig om goed met elkaar te kunnen communiceren. Alle drie de bijeenkomsten waren druk bezocht. Op de banenmarkt waren drie verschillende recruitment-bureaus aanwezig. Deze waren in overleg met Baanbrekers ingeschakeld. Oekraïense vluchtelingen konden vragen stellen over werken in Nederland. Meerdere vluchtelingen vonden deze avond een baan! Er werd ook meer uitgelegd over de Nederlandse regelgeving en arbeidsmentaliteit.

 Bijeenkomst gezondheidszorg in Nederland
Bijeen en de GGD vertelde tijdens een avond meer over de gezondheidszorg in Nederland. In Nederland ga je bijvoorbeeld voor veel medische vragen eerst naar een huisarts, iets dat in Oekraïne niet zo is. Ook werd er stilgestaan bij medicijngebruik. Een collega van Bijeen Heusden heeft meer verteld over het reguliere aanbod van Bijeen in de gemeente. Veel Oekraïners vonden het wekelijks gezamenlijk eten in een buurthuis een erg leuk idee.

 Bijeenkomst onderwijs en pedagogiek
Tijdens de avond over onderwijs en pedagogiek is er met de GGD vooral stilgestaan bij culturele verschillen. In Nederland ben je bijvoorbeeld verplicht om vanaf je 5e levensjaar onderwijs te volgen. In Oekraïne heb je vanaf 7 jaar het recht om naar school te gaan. Dit verschil zorgt voor een andere mentaliteit. Leerplichtconsulent Rien Vorstenbosch vertelde, met inbreng van schooldirecteuren, meer over het Nederlands onderwijs. Kinderen lunchen bijvoorbeeld op school, maar nemen dit zelf mee. Ook het continurooster werd besproken. De belangrijkste boodschap die gegeven werd, is dat school een veilige plek is waar kinderen kunnen leren maar vooral ook plezier kunnen maken. ​

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen