Afval naast containers voor veel bewoners doorn in het oog

Foto: Gemeente Heusden

Regelmatig wordt er in de gemeente Heusden afval geplaatst naast ondergrondse restafvalcontainers, glasbakken, textielcontainers of afvalbakjes. Voor veel inwoners een doorn in het oog, gezien de meldingen die de gemeente hierover ontvangt.

Wat doet de gemeente met deze zogenaamde bijplaatsingen?
Allereerst controleren ze of er gegevens van de vervuiler zijn te vinden. Als dat zo is dan geeft de BOA deze persoon een boete of waarschuwing. Helaas vindt men lang niet altijd gegevens en zit er dan niets anders op dan het afval af te voeren.

Waarom ruimt de gemeente het afval op?
Ze kiezen er bewust voor om bijgeplaatst afval niet lang te laten staan, maar zo snel mogelijk op te ruimen. Begrijpelijk dat dit soms tot onbegrip leidt, want als de gemeente het afval steeds snel opruimt, lijkt het voor vervuilers wel heel erg gemakkelijk om afval te blijven dumpen. Dit doen ze voor omwonenden; het is namelijk erg vervelend om dagenlang vanuit je woning naar hopen afval te moeten kijken. Daarnaast is het ook zo dat afval ander afval aantrekt. Als iemand grof huishoudelijk afval langs de container zet, is de kans groot dat het een openbare stortplaats wordt en dat mensen er zelf ook hun grof vuil bij plaatsen in plaats van het naar de milieustraat of een kringloopwinkel te brengen. Als zakken met huishoudelijk afval lang naast een container blijven staan, kunnen mensen denken dat de container kapot of vol is waardoor zij hun afval er dan ook maar bij zetten.

Proef opvrolijken containers
Het kost veel tijd en geld om bijplaatsingen op te ruimen en af te voeren. Als de vervuiler niet te achterhalen is, worden de kosten via de afvalstoffenheffing doorberekend aan inwoners. Binnenkort worden als proef containers beschilderd en worden er  containertuintjes aangelegd om de omgeving op te leuken en hierdoor bijplaatsingen terug te dringen. Op enkele locaties wordt dit samen met buurtbewoners en scholen opgepakt

Kapotte containers melden
Het beste is natuurlijk als er helemaal geen afval naast containers wordt geplaatst! Dan hoeven ze ook niets op te ruimen en af te voeren. Dus, kom je een keer bij een afvalcontainer aan waar afval naast staat, controleer dan eerst of de container gewoon werkt en nog niet vol is. En mocht de container toch kapot of vol zijn, meld dit dan bij de Afvalstoffendienst (telefoonnummer: (073) 615 65 75) of bij de gemeente (telefoonnummer: (073) 513 17 89) en breng het afval naar een andere container. Of neem het afval mee naar huis en probeer het een dag later nog een keer.

Bron: Gemeente Heusden

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen