Dringende oproep aan Den Haag over energielasten ondernemers

Foto: Gemeente Heusden

De wethouders van de Hart van Brabantgemeenten hebben gezamenlijk een dringende oproep aan ministers Adriaansen en Jetten gestuurd, waarin ze hun zorgen uiten over de energielasten bij ondernemers. Ze bepleiten een compensatie die in lijn is met die voor huishoudens.

Regio Hart van Brabant is het samenwerkingsverband van de elf gemeenten in Midden-Brabant. Dat zijn Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk. Het is een zogenaamde ‘gemeenschappelijke regeling’: en publiekrechtelijke overeenkomst tussen bepaalde bestuursorganen van verschillende gemeenten waarbij bepaald wordt dat bepaalde taken en bevoegdheden centraal uitgevoerd worden. De burgemeesters van de gemeenten vormen het algemeen bestuur ervan.

Zorgen over mkb
De wethouders die in onze regiogemeenten economie in hun portefeuille hebben, ontvangen steeds meer alarmerende berichten van mkb-ondernemers (van bakkers tot metaalbedrijven en glastuinbouwbedrijven) die hun energierekeningen niet meer kunnen betalen. Dit zijn allemaal bedrijven die tot voor kort een gezonde bedrijfsvoering hadden. Doordat zij nu geconfronteerd worden met torenhoge energieprijzen die niet meer zijn door te belasten aan de consument, dreigt hun bedrijf om te vallen als er op korte termijn geen oplossing komt.

Belang van een gezond mkb voor Midden-Brabant
Het mkb vormt de ruggengraat van onze gemeenten en zorgt voor het overgrote deel van de werkgelegenheid. Als dat (deels) wegvalt, komen ook onze winkelkernen – na corona – wederom onder druk te staan. Hierdoor verdwijnen de noodzakelijke voorzieningen en komt de leefbaarheid van onze kernen in gevaar. De vicieuze cirkel die ontstaat is dat de werkloosheid toeneemt en de koopkracht van de bijbehorende gezinnen daalt, waardoor ook consumenten bij datzelfde mkb minder kunnen uitgeven.

Oproep aan Den Haag
In de brief aan ministers Adriaansen en Jetten (ministerie van Economische Zaken en Klimaat) doen onze wethouders drie verzoeken:

  • Compenseer op korte termijn mkb-ondernemers die geconfronteerd worden met grote (energie)kostenstijgingen, in lijn met compensatie van huishoudens, gerelateerd aan de werkelijke kostenstijgingen.
  • Kom tot een maximale prijs voor energie (gas en elektriciteit) en breng rust in de energiemarkt, voor zowel consumenten als bedrijven.
  • Kom tot landelijke afspraken met energieleveranciers (en andere schuldeisers) over coulance bij achterstand in maandbedragen, het niet direct kunnen voldoen van de eindafrekening en/of het kwijtschelden van de eindafrekening.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen