Opvangen van Oekraïense vluchtelingen en statushouders

Foto: Gemeente Heusden

Er is een enorme stroom vluchtelingen uit zowel Oekraïne als uit andere delen van de wereld op gang. De druk om meer vluchtelingen op te vangen, in Nederland en dus in alle gemeenten, blijft daarom ontzettend hoog. Daarnaast wordt het steeds moeilijker om geschikte opvanglocaties, voor korte en langere tijd, te vinden.

Binnen de regio Brabant-Noord, waar de gemeente Heusden deel van uitmaakt, werken ze intensief samen om deze crisis aan te pakken. Een belangrijk uitgangspunt is dat de opgave voor de opvang van vluchtelingen regionaal wordt ingevuld. Iedere gemeente, binnen de regio Brabant-Noord, draagt haar steentje bij. Wel kunnen gemeenten uit de regio Brabant-Noord het aantal op te vangen vluchtelingen onderling verdelen.

Bieden van een huis maar ook een thuis
De gemeente Heusden heeft de opdracht gekregen om vanaf 1 juli 2023 175 vluchtelingen uit Oekraïne extra op te vangen. Ook moet de gemeente Heusden in deze periode 55 statushouders huisvesten. In de tweede helft van 2023 komen daar waarschijnlijk nog eens 55 statushouders bij. Heusden wil deze mensen in de gemeente een warme en veilige plek bieden. Een plek die zo dicht mogelijk in de buurt komt van het normale leven en die de gemeente, zo lang als nodig is, kunnen bieden. Kortom een huis maar ook een thuis. Om deze opgaven in te vullen moet men oplossingen vinden die anders zijn dan we normaal zouden bedenken.

Crisisnoodopvang
De veiligheidsregio Brabant-Noord heeft, naar aanleiding van het verzoek van Staatssecretaris Van der Burg, ook aan Heusden gevraagd wat de gemeente kan betekenen om alsnog tijdelijk crisisnoodopvang te realiseren. De gemeente onderzoekt welke opties er zijn om binnen de gemeente tijdelijk opvang te realiseren. De gemeente heeft eerder bij de VRBN aangegeven geen geschikte panden te hebben voor grootschalige langdurige asielopvang (AZC).

Wat hebben we samen gedaan
Sinds 14 maart 2022 vangen we in twaalf verschillende gemeentelijke opvanglocaties Oekraïense vluchtelingen op. Door creatieve oplossingen hebben we kleinschalige opvang kunnen bieden waardoor het reguliere woningaanbod behouden is gebleven voor inwoners en statushouders. Denk bijvoorbeeld aan het verbouwen en/of huren van leegstaande panden of het tijdelijk huren van huizen die op korte termijn gesloopt zouden worden. Ook Heusdense gezinnen stelden hun huizen open voor familie, vrienden of zelfs onbekenden die op de vlucht zijn voor de oorlog. Meerdere partners dragen hun steentje bij om gezamenlijk te voldoen aan de opgaven op het gebied van huisvesting en begeleiding van vluchtelingen. De vrijwilligers van Vluchtelingenwerk en Bijeen Heusden ontfermden zich over de aangekomen vluchtelingen en begeleidden hen om hun weg te vinden in onze samenleving. Er kwam veel hulp vanuit de Heusdense samenleving. Inwoners doneerden geld, kleding en andere materialen zoals fietsen. Verschillende scholen zorgden ervoor dat kinderen opgenomen zijn in de klas. Inmiddels hebben z’n 189 Oekraïense vluchtelingen een thuis gevonden in Heusden en proberen zij zo goed als mogelijk mee te doen in de Heusdense samenleving.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4250 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen