Wijkbezoek Oudheusden: Jeugd, wonen, bewegen & ontmoeten

Foto: Gemeente Heusden

Vrijdag 8 september brachten de gemeenteraad en het college een fijn wijkbezoek aan Oudheusden. Scheidend voorzitter Patricia Couwenberg van Buurt Bestuurt Oudheusden en wijkwethouder Peter van Steen verwelkomden iedereen bij De Kubus.

Tijdens een wandeling door de wijk werd er stilgestaan bij wat er al is gebeurd, wat er voor mooie dingen nu gebeuren en wat er nog gaat gebeuren. Dit werd aan de hand van de thema’s Jeugd, wonen, bewegen & ontmoeten verteld samen met medewerkers van Woonveste, de gemeente en Jongerenwerk.

Jeugd 
Katinka van Buurtondersteuning vertelde over hoe de jongerenwerkers met jongeren in Oudheusden contact hebben. Daarbij is er onder andere aandacht voor overlast door jongeren, maar ook voor het verbinden. Next-up, een club van zes jongeren tussen 18-22 jaar, organiseert activiteiten voor jeugdigen. Het idee is vooral om op tal van manieren contacten te houden met de jongeren, oudere jongeren iets voor jeugdigen te laten organiseren, de ouders erbij te betrekken en de moeders stimuleren elkaar te ontmoeten. De nieuwe Boa was bij het wijkbezoek en beaamde dit: “we moeten vooral blijven praten”.

Er was ook een primeur: er mocht alvast rondgekeken worden in het nieuwe schoolgebouw. Elly Sebregts, directrice van De Dromenvanger, opende trots: “Het is prachtig! Dit nieuwe gebouw past helemaal bij onze visie. De transparantie die wij belangrijk vinden, zie je letterlijk terug in de vele ramen.” In het gebouw zitten daarnaast ook Mikz peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang (Bso) en De Leilinde speciaal onderwijs. Marloes van Mikz was even enthousiast: “Ik ben voor de eerste keer binnen en ik ben superblij met wat ik zie!” Over een paar weken wordt het nieuwe gebouw opgeleverd.

Wonen
Het Castellum is een markante plek in Oudheusden. Vanaf het begin zijn bewoners hier helemaal in meegenomen. Het resultaat is een prachtige plek. Ook op andere plekken kun je hier goed wonen. Trudy van Woonveste vertelde over het verduurzamen van zo’n 50 woningen in verschillende woonblokken. “We hebben hier bijvoorbeeld kozijnen vervangen en badkamers en toiletten vernieuwd. Alle bewoners wilden een tweede toilet en kregen dat”. Een klankbordgroep van acht bewoners praatte hierover mee en er zijn verschillende nieuwsbrieven verspreid. Mensen kregen ook klusbonnen om zelf in te zetten”.

Mogelijk kunnen er op het Heverslo-terrein nieuwe woningen gebouwd worden. Net als overal is woonruimte ook in Oudheusden belangrijk. “We gaan ook nog aan de slag met het vergroenen van Oudheusden”, vertelde Trudy en daar waren veel aanwezigen blij mee.

In negen straten wordt het riool vervangen en wordt een hemelwaterriool aangelegd. Verschillende straten worden opnieuw ingericht.

Bewegen & Ontmoeten
Een van de plekken waar Oudheusdenaren elkaar ontmoeten is de moskee. Ömer Celik vertelde dat de moskee al jaren actief is in de samenleving en is er niet alleen is voor de Turkse Oudheusdenaren, maar ook voor andere nationaliteiten. Iedereen is er altijd welkom!

Aan de Kasteellaan komt ook een multifunctionele accommodatie. “In 2024 werken we de plannen hiervoor, en de buitenruimte ervan, uit. Iedereen die de ruimte in de toekomst gaat gebruiken, of hier een rol in heeft, wordt erbij betrokken. Op 21 september is er bijvoorbeeld een pizzasessie met jongeren”, vertelde projectleider Ted van de gemeente.

In de wijk worden verschillende speelplekken omgevormd tot plekken voor bewegen en ontmoeten. Behoefte aan ruimte voor bewegen, ontmoeten en spelen botst hier soms met de ruimte die nodig is voor woningen en voor groen in het dorp. Daarom worden inwoners hier nauw bij betrokken.

“In buurthuis De Schakel draait het ook om ontmoeten, verbinden én signaleren”, vertelde zakelijk leider Jean-Pierre. Zo wordt er gebiljart, gekaart, er is er een ‘ladies ochtend’ en er vinden rijbewijskeuringen plaats. Ook op Nationale Ouderendag en voor het Pleinfestein is De Schakel dé plek. “We doen veel om verschillende groepen hier bij elkaar te krijgen”, voegt Peter toe. “We hebben veel verschillende nationaliteiten in Oudheusden en de laatste jaren zie je dat het steeds meer lukt om ze bij De Schakel binnen te halen”.

De wandeling voerde ook langs de Blue Lagoon: de binnentuin met kleurrijke muurschilderingen die als ontmoetingsplek een voorbeeld is van wat inwoners, Buurt Bestuurt, gemeente en Woonveste samen kunnen bereiken. Binnenkort wordt er op initiatief van bewoners ook een verbindingsbank geplaatst.

In het zonnetje
Het wijkbezoek was zonovergoten, maar de zon scheen ook voor Patricia Couwenberg. Wijkwethouder Peter van Steen bedankte haar met een mooi bloemetje voor al haar inzet voor Oudheusden.

Meer weten over Oudheusden?

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4750 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

Cookieinstellingen