Aanslag gemeentelijke belastingen

Foto: FPMB Erik Haverhals

Rond 24 februari ontvangt iedereen een brief met de nieuwe WOZ-waarde van jouw woning en het bedrag dat je dit jaar aan Onroerende Zaakbelasting (OZB) moet betalen. WOZ staat voor ‘Waardering Onroerende Zaken’. De gemeente stelt elk jaar de waarde van alle panden in de gemeente vast. Deze waarde heet de WOZ-waarde. Deze delen wij mee met een WOZbeschikking op het aanslagbiljet.

Je ontvangt een beschikking als je op 1 januari eigenaar bent van een woning of niet-woning, of als je gebruiker bent van een niet-woning (denk aan een kantoor-, winkel- of bedrijfspand). De WOZ-waarde is de marktwaarde van jouw pand (woning en niet-woning) en/of perceel. Voor belastingjaar 2024 gaat het om de marktwaarde op 1 januari 2023 (waardepeildatum). We bepalen de waarde van jouw woning door de woning te vergelijken met vergelijkbare woningen in de omgeving die rond de waardepeildatum zijn verkocht. De waarde van een niet-woning bepalen we via andere methodes. Gemiddeld zijn de WOZ-waardes in 2024 voor woningen ongeveer 2% hoger dan in 2023. Voor bedrijfspanden is de waarde gemiddeld 1,5% hoger.

Waarom is de WOZ-waarde 2024 hoger dan de WOZ-waarde in 2023
Eind 2022, begin 2023 was er sprake van een dalende woningmarkt. Na prijsstijgingen van voorgaande jaren stonden huizen langer te koop en werden goedkoper. Toch is de WOZ-waarde in 2024 vaak hoger dan in 2023.

Uit onderzoek blijkt dat de marktontwikkeling in de gemeente Heusden overeenkomt met de landelijke marktontwikkeling. De waardedaling rond de peildatum 1-1-2023 is duidelijk te zien. Maar eind 2022 was er een grote waardestijging te zien waardoor er nog steeds sprake is van een waardestijging tussen 1 januari 2022 en 1 januari 2023

Niet eens met de WOZ-waarde?
Vind je de WOZ-waarde niet juist of heb je vragen over de waarde van je pand? Op onze website, www.heusden.nl, en op de website van de Waarderingskamer, www.waarderingskamer.nl, vind je veel informatie over hoe de WOZ-waarde tot stand komt.

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen?
Dan bespreekt de gemeente Heusden dit graag met je. Neem contact op met het cluster Belastingen van de gemeente Heusden. Dit kan via mail: [email protected] of bel naar (073) 513 1789. Voor vragen over de WOZ-waarde kun je op werkdagen tussen 09:00 en 15:00 uur bellen.
De gespecialiseerde medewerkers leggen je graag uit hoe de waarde tot stand is gekomen en hoe je hiertegen bezwaar kunt maken. Hou er rekening mee dat het de eerste dagen erg druk is aan de telefoon. Het kan zijn dat je langer moet wachten voordat je een medewerker kunt spreken.
Je kunt natuurlijk ook op een later tijdstip bellen zodat de drukte meer verspreid wordt.
Ben je na dit telefoongesprek nog steeds van mening dat de beschikking niet klopt? Dan kun je digitaal bezwaar maken via de website: www.heusden.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen