Door de juridische vertragingen zijn de kosten voor de gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL)(Verwijst naar een externe website) sinds 2021 met € 98 miljoen opgelopen tot € 220 miljoen. De samenwerkende overheden willen snel aan de slag met de GOL vanwege het grote maatschappelijke belang voor bereikbaarheid, woningbouw, bedrijvigheid en water- en natuuropgaven. De colleges van de provincie en de gemeenten Heusden en Waalwijk leggen voor het extra benodigde budget een financieringsvoorstel voor aan Provinciale Staten en de gemeenteraden.
De meerkosten voor de GOL bestaan uit onder andere vertragingskosten, inflatie, gewijzigde marktomstandigheden zoals beperktere beschikbaarheid van materieel en materiaal, termijnen van voorbereiden en uitvoeren tot het verleggen van kabels en leidingen en krapte op de arbeidsmarkt. De risicodragende partners van de GOL zijn de provincie, de gemeente Heusden en de gemeente Waalwijk. De colleges van deze overheden leggen vandaag een financieringsvoorstel voor aan Provinciale Staten en de gemeenteraden om de extra kosten te dekken. Waterschap Aa en Maas is voornemens om haar bijdrage te indexeren onder voorbehoud van instemming van het bestuur. De andere partners, de gemeente ’s-Hertogenbosch en Rijkswaterstaat, dragen ook bij aan de GOL en indexeren hun bijdragen.
Voorstel extra bijdragen
Risicodragende partner Extra bijdrage x miljoen
Provincie Noord Brabant 40.3 miljoen
Gemeente Heusden 26.2 miljoen
Gemeente Waalwijk 25.3 miljoen
Brede gebiedsaanpak De GOL is een brede gebiedsaanpak die een belangrijke impuls geeft aan natuur, water, verkeer, economie en woningbouw. Zo realiseren de samenwerkende overheden twee ecologische verbindingszones om het Natuurnetwerk Brabant af te maken. Ook bevat de GOL extra beschermingsmaatregelen om ’s-Hertogenbosch en omgeving verder te beschermen tegen hoogwater. De plannen vergroten de leefbaarheid van de omliggende dorpen door het verkeer via de juiste route op de plaats van bestemming te krijgen en dus zo min mogelijk via de kernen. Daarnaast draagt het bij aan de verkeersveiligheid op en rond de A59 en de doorstroming op de A59 met als gevolg een goede bereikbaarheid voor alle belanghebbenden waaronder ondernemend Brabant (zoals logistiek centrum Haven Acht in Waalwijk) en daarmee economische stimulering en verbeterde werkgelegenheid. Ten slotte maakt de GOL de randweg Vlijmen mogelijk waardoor woningbouwlocatie de Grassen (max. 788 woningen) ontsloten kan worden.