De kans is steeds groter dat je er wel eens een hebt zien vliegen: een Aziatische hoornaar. Het is een grote wespensoort die van oorsprong niet in Nederland voorkomt, maar sinds 2017 oprukt. De Aziatische hoornaar jaagt op (honing)bijen en andere vliegende insecten. Samen met de bijenhoudervereniging houden we de Aziatische hoornaar daarom goed in de gaten. Dit doen we onder andere door maatregelen te nemen die helpen de verdere verspreiding zoveel mogelijk tegen te gaan. Help je mee?
Hoe herken je een Aziatische hoornaar?
Van nature komt in Nederland de Europese hoornaar voor. Deze
soort is van de Aziatische hoornaar te onderscheiden door de grootte en de
kleur. De Europese hoornaar is 3 tot 4 cm groot, waarbij de Aziatische hoornaar
z’n 2,5 cm groot is. Verder heeft de Aziatische hoornaar een zwart borststuk,
gele poten en een duidelijk gele ring in het achterlijf. De Europese hoornaar
heeft een roodbruin borststuk en rode poten.
Op de afbeelding zijn de verschillen tussen de Aziatische en Europese hoornaar afgebeeld. Waarnemingen kunnen gemeld worden door de QR-code te scannen (bron: NBV).
Meld nesten van de Aziatische hoornaar
De Aziatisch hoornaar maakt twee nesten. Eén in het voorjaar en één in de zomer.
Primair nest
Als de koninginnen eind maart, begin april uit hun winterslaap ontwaken, starten deze met het bouwen van het primaire nest dat de grootte van een pingpongballetje heeft. Deze nestjes bouwen ze in vogelhuisjes, heggen, schuurtjes, veranda’s en vergelijkbare bouwsels. Als een primair nest wordt aangetroffen, meldt het dan direct op www.waarneming.nl met een foto van het nestje. Een deskundige neemt dan contact op met de melder en als het een nest van de Aziatische hoornaar betreft, wordt actie in gang gezet om het nestje te verwijderen.
Secundair nest
In juni starten de werksters met het bouwen van een secundair nest, meestal hoog in een boom. Het secundaire nest kan uitgroeien tot de omvang van een skippybal. Als een secundair nest wordt aangetroffen, meldt het dan direct op www.waarneming.nl met een foto van het nest. Een deskundige neemt dan contact op met de melder en als het een nest van de Aziatische hoornaar betreft wordt actie in gang gezet om het nest te verwijderen. Blijf weg uit de directe omgeving van het nest. Aziatische hoornaars reageren extreem agressief als hun nest wordt bedreigd en vallen dan massaal aan.
Meer informatie over de Aziatische hoornaar vind je op website van de bijenhoudersvereniging(Verwijst naar een externe website).