Wat te doen bij deze tropische temperaturen

Foto: Heusden Nieuws

Wat is een hittegolf?
-als het tenminste 5 dagen achter elkaar 25°C of warmer is, of
-als het tenminste 3 dagen achter elkaar 30°C of warmer is

We zitten nog in de schoolvakantie, en het weer is geweldig! Maar niet iedereen kan er goed tegen. Wat te doen bij deze tropische temperaturen?

  • Ga zwemmen! Maar let op, zoek een schaduwplekje om je handdoek te leggen en smeren, smeren, smeren. Let ook goed op je rug, deze verbrandt snel tijdens het zwemmen. Gebruik een hoge factor. Je wordt nog steeds bruin, het duurt alleen langer voordat je verbrandt. Draag eventueel een shirt. Ga je naar het strand, neem een parasol mee, of huur er een.
  • Ga naar het bos, daar is het heerlijk toeven. Smeer je ook in de schaduw in. Neem wat mee tegen muggen! Neem de hond mee, dit is een van de weinige tropische uitstapjes die hij kan waarderen!
  • Plan je activiteiten anders in. Ga in de ochtend wat doen, zorg dat je in de middag thuis bent en trek er eind van de middag weer op uit. Doe thuis een siësta! Zorg dat je zo vroeg mogelijk de boodschappen doet of gaat shoppen.
  • Ga naar de bioscoop. Daar is het heerlijk koel.
  • Pas op met alcohol! Niets zo lekker als een verkoelend biertje, maar de kans op uitdroging is groter met alcohol. Dit geldt ook voor koffie, thee en koolzuurhoudende dranken. Drink wel veel water. Minimaal 2 liter per dag! Pimp een kan water op met ijs, citroen, munt, rood fruit.
  • Draag lichte kleding, donker absorbeert warmte. Pas vooral op met een donker petje. Je hersenpan kan gaan koken!
  • Geen zwembad binnen handbereik? Zet een plantenspuit met gekoeld water klaar en spuit jezelf en je familie regelmatig in. Geef de kinderen waterpistolen en waterballonnen, niets zo leuk als spelen met water.
  • Koop een badje. Weet je dat je binnen no time een badje met pomp hebt opgezet en dat dit eindeloos speelplezier garandeert? Het is alleen een kwestie van deze goed schoonhouden. Gebruik chloortabletten, vul hem regelmatig aan met vers water en zet iedere avond de pomp een uurtje aan. Hou het badje verder schoon met een zeefje en sluit hem na het zwemmen af met een zeil.
  • Hou het huis koel. Zet in de ochtend alles open, en zodra de zon doorbreekt sluit je de boel af en gaan de gordijnen of rolluiken dicht. Misschien niet zo gezellig, maar wel heerlijk als het binnen koel blijft!
  • Eet licht. Zorg bij de barbecue voor voldoende grill groenten, maak er bijvoorbeeld spiesen van. Een lekkere salade die iedereen lust, of maak ook een extra kinderversie. Zet stukken watermeloen op tafel. Bij het verteren van een zware maaltijd produceert het lichaam warmte, en dat kunnen we nu niet gebruiken.

Maar verder gaan we natuurlijk ook enorm genieten van deze zomerse temperaturen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen