10 voedingswaren die oneindig houdbaar zijn

Foto: Pixabay

Als de houdbaarheidsdatum op voedingsmiddelen is verlopen, gooien veel mensen deze producten weg. Hoewel dat voor zuivel- of vleesproducten zeker is aan te raden, zijn sommige voedingswaren nog jaren goed. Hieronder vind je een lijstje met eten en drinken dat zo goed als niet kan bederven:

Witte azijn
Staat er al jaren een fles met witte azijn in je keukenkastje? Goed nieuws: je kunt deze nog gewoon gebruiken.

Rijst
Witte, basmati en zilvervliesrijst is indien je het luchtdicht en koel bewaart, eeuwig houdbaar. Bij bruine rijst is dat een ander verhaal. Het laatst genoemde voedingsmiddel is zo’n zes tot twaalf maanden houdbaar. Dat komt omdat er in bruine rijst vetzuren zitten die in andere rijstsoorten niet zitten.

Droge pasta
Ook droge pasta, zoals spaghetti en macaroni, kunnen niet bederven.

Honing
Als je alleen honing gebruikt voor in je thee, dan kan het lang duren voordat een potje met de zoete substantie op is. Maar wees gerust: honing is jaren houdbaar. Is de honing verkleurd of gekristalliseerd? Ook dan is de zoetstof nog goed.

Oploskoffie
Ben je een theeleut, maar heb je wel oploskoffie voor gasten in huis? Dan heb je het geluk, want dit product is misschien niet onbeperkt, maar wel jarenlang houdbaar. En in de vriezer decennialang!

Suiker
Suiker wordt in grote verpakkingen verkocht. Daarom is het goed nieuws dat witte en bruine suiker en de poedervorm van de zoetstof allemaal eeuwig houdbaar zijn. Dat komt omdat er geen bacteriën in kunnen overleven. Tip: bewaar suiker in een luchtdichte verpakking, want als er vocht bij komt, krijg je harde klonten.

Zout
Tafel-, zee- en Himalayazout, het kan allemaal niet over de houdbaarheidsdatum gaan, omdat zout een conservingsmiddel is. Bewaar de korrels wel in een goed afsluitbare pot.

Sterke drank
Het is niet nodig om in één keer een fles rum, tequila of gin achterover te gooien, omdat je bang bent dat het anders niet meer goed is. Deze, en andere gedistilleerde dranken, zijn namelijk, mits je het op een koele en donkere plaats bewaart, eeuwig houdbaar.

Droge bonen
Droge bonen verliezen nooit hun voedingswaarde. Wel kan het zijn dat de bonen niet meer zacht worden als je ze kookt.

Puur vanille-extract
Ga je bakken en moet je daarvoor vanille in huis halen? Kies dan voor de pure variant. Deze is namelijk onbeperkt houdbaar.

Het bericht 10 voedingswaren die oneindig houdbaar zijn verscheen eerst op Nieuws.nl.

Cookieinstellingen