Ichelle van Veldhoven: “Zonder pinguïns voel ik me niet thuis.”

Foto: Aline van den Broek

Hoewel Ichelle van Veldhoven alweer een tijdje in Tilburg woont, is ze nog altijd niet compleet verhuisd uit Nieuwkuijk. “Er zijn nog steeds pinguïns bij mijn ouders op zolder, maar langzaam komen ze allemaal hierheen.” 

Die pinguïns wonen dus nog in de Mini Efteling, nou ja.. Op de zolder van het bijbehorende huis. Daar heeft Ichelle altijd gewoond en daar is haar fascinatie voor pinguïns begonnen. Ze kan het zichzelf niet meer herinneren, maar weet nog wel precies dat ze 1 jaar, 51 weken en 1 dag was toen haar broertje een hele grote pinguïnknuffel kreeg. “Ik viel destijds meer op het formaat denk ik, maar die pinguïnknuffel vond ik geweldig!” De liefde die toen ontstond, is nooit meer over gegaan. “Ik vond ‘pinguïn’ een spannend woord en zag ze de hele dag in de tuin lopen, al weet ik nu dat dat gewoon kraaien waren. Ik vind pinguïns gewoon leuke en schattige dieren.”

Huis vol pinguïns
Ichelle zat als kind op de scouting in Vlijmen en is daar nog steeds leiding. Iedere week komt ze dus weer terug in haar oude vertrouwde omgeving. “Er is altijd wel iemand die dan weer aan me gedacht heeft”, lacht ze. “Want als iemand een pinguïn ziet, denken ze op de een of andere manier aan mij.” Heel gek is dat natuurlijk niet, vroeger stond haar hele slaapkamer vol met pinguïns, nu zelfs haar hele huis. “Ik telde ze een paar geleden nog wel, maar bij de 2000 ben ik gestopt. Ik weet dus niet hoeveel ik er heb, in ieder geval heel veel.”

Je moet dan niet alleen denken aan pinguïnknuffels of pinguïnbeeldjes. Bij Ichelle is bijna alles in pinguïnstijl en producten die een functie hebben, gebruikt ze meestal ook gewoon. “Ik drink uit mijn pinguïnglazen en eet koekjes uit mijn pinguïnkoektrommel, lig op mijn pinguïnkussens in de bank en eet met mijn pinguïnbestek, maar een rol pinguïn-wc papier gebruik ik natuurlijk niet. Die wil ik bewaren!” De blik erwtensoep waarop een etiket zit met een pinguïnplaatje, eet ze ook niet meer op. Die was in 2004 over de datum.  “Tja, je kunt het zo gek niet bedenken of ik heb het. Alleen op mijn gordijnen staan geen pinguïns.” De gordijnen hoeven van Ichelle niet per se in pinguïn-stijl. “Maar als ik ze van iemand krijg, hang ik ze zeker op”, lacht ze.

Pinguïn tekenen voor beter punt
Niet alleen Ichelle is altijd bezig met haar verzameling, haar omgeving doet er ook aan mee. “Mijn vriend, mijn beste vriendin, mijn moeder en mijn zus hebben alle vier een geheim kastje. Daarin zitten heel veel pinguïns die ze aan mij kunnen geven, voor het geval dat ze net voor mijn verjaardag geen pinguïn kunnen vinden.” Zelfs de leerlingen uit haar klassen (Ichelle is docent wiskunde) weten van haar verzameling af. “Als ik proefwerken nakijk komt het regelmatig voor dat kinderen een pinguïn hebben getekend als ze een antwoord niet weten, in de hoop dat ik dat ook goed reken. Dat doe ik natuurlijk niet, toch is het grappig.”

Ichelle heeft alles over voor haar verzameling
Het kostte haar soms wat moeite om een pinguïn te bemachtigen. “De moeder van mijn beste vriendin had een scherm in de auto, zodat haar ramen niet zouden bevriezen. Daar stonden pinguïns op. Toen zij een keer jarig was heb ik haar, midden in de zomer, schermen zonder pinguïns  gegeven voor haar auto. Ze vond het vreemd dat ze een cadeautje kreeg van mij, want ik gaf haar eigenlijk nooit iets. Tot ze later bedacht waarom het was. Ze heeft haar oude schermen toen wel aan mij gegeven.” Ichelle was ook eens met de kinderen van de scouting in Hemelrijk. “Ik ging ranja halen voor de kinderen en stond achter een vrouw met een pinguïnhanddoek. Ik vroeg of ik een foto mocht maken. Toen ik uitgelegd had waarom, zei de vrouw dat ik de handdoek wel mocht hebben.” Ichelle moest wel wachten tot de vrouw haar handdoek niet meer nodig had. “Samen met 30 kinderen heb ik toen gewacht tot die vrouw weg ging.”

Zelfs haar vriend doet alles voor Ichelles verzameling. Op een rommelmarkt heeft hij een keer 15 pinguïns gekocht. “Hij liep met al die pinguïns in zijn handen over de rommelmarkt, iedereen keek naar hem. Iemand riep zelfs: ‘Meneer ik heb een pinguïn, wil je die kopen?’ En die heeft hij toen ook gekocht.”

De verhuizing weg uit de gemeente Heusden is dus al een tijdje geleden begonnen, maar zolang de pinguïns daar nog wonen, hoort Ichelle hier ook nog een beetje thuis!

 

Reacties