Gradje: ‘Zingen is voor mij een grote hobby’

Foto: Jac van Aert

In 1972 verkoos hij de liefde boven de muziek, toch staat de 63-jarige Gradje nu maar al te graag op het podium. En zijn vrouw Ria staat nog steeds aan zijn zijde.

“Zelfs Gradje moet werken”, zegt hij lachend als hij zijn handschoenen uittrekt om een hand te kunnen geven. Hij is in zijn tuin in Drunen bezig. “Ja, die hele heg moet eruit, maar dat zware stuk laat ik iemand anders doen hoor. Ik word toch een dagje ouder.” Als hij eenmaal binnen is, zegt hij dat hij niet meer zo heel goed hoort. “Tijd voor een hoorapparaat.” Voor het zingen heeft dat trouwens geen gevolgen. “Dan heb ik toch die oortjes in!” Hij pakt zijn koffertje met apparatuur en laat de oortjes zien die hij draagt tijdens het zingen.

kaarten cd GradjeIn dat zelfde koffertje zitten ook een cd van Gradje en een paar kaarten voor de fans. Trots laat hij alles zien. “Na mijn ongeval in het leger, ben ik het zingen ingerold. Nog steeds is dat voor mij een grote hobby.” Gradje straalt als hij dat vertelt. Zijn vrouw Ria zit ook aan tafel en is duidelijk trots op haar man. “Al is ze ook wel eens boos hoor”, zegt Gradje. “Een hobby mag geld kosten natuurlijk, maar mijn hobby is soms wel iets te duur. Een single opnemen kost veel geld hoor.”

Daar heeft Gradje een goede oplossing voor. “Ik heb gelukkig een goede babbel”, zegt hij. “Daardoor heb ik veel sponsors.” Die heeft hij ook echt wel nodig, want hij verdient niks aan zijn optredens. “Ik treed voor Goede Doelen gratis op en voor andere optredens vraag ik een onkostenvergoeding.” Hij zegt er wel meteen bij dat hij aan het afbouwen is. “Niet dat ik zeg dat ik ga stoppen he! Ik ga nog wel even door, maar als iemand uit Groningen vraagt of ik een avondje kom, zeg ik toch dat ze een ander moeten zoeken.” Voor iemand uit de buurt wil hij nog wel eens over zijn hart strijken.

Nieuwe clip
Gerard Kivits (want zo is zijn echte naam) was vroeger dj, maar daar moest ie van zijn vrouw dus mee stoppen. Dat hij door zijn ongeval zoveel succes in de muziek zou krijgen, had hij nooit durven dromen. “Ze nodigen me graag uit. Ze weten dat het meteen een gekke boel is als ik begin. Ik heb het publiek meteen in mijn broekzakken”, lacht hij. “En ik verdien er niks aan, zingen is voor mij nog steeds een grote hobby.”

Een tijdje terug heeft Gradje een nieuw nummer (We Gaan Lekker Een Feestje Bouwen) uitgebracht, daar zou meteen een clip bij worden opgenomen. “Maar een paar dagen voor de opnames brak mijn vrouw haar heup. En dat gaat natuurlijk voor!” Daarom is dat nu verplaatst naar 30 april. De clip wordt opgenomen bij een van de grote sponsors van Gradje, in Haarsteeg. En iedereen is welkom, de toegang is gratis. “Je kunt via Facebook aanmelden, maar vol is vol. Er kunnen maar vijftig mensen in.”

Gradje en Prissilla

Zangeres Prissilla uit Drunen (ook te zien op de foto) heeft de tweede stem van het nieuwe lied ingezongen en zal ook een rol spelen in de clip. “Das een goeie meid hoor”, zegt Gradje. “Je mag haar zeker noemen.” Net als zijn fotograaf trouwens, Jac van Aert is overal bij. “Hij doet dat als hobby en ik ben blij dat ie mee gaat.” En nu we het toch over belangrijke mensen hebben, wil Gradje ook even zijn geluidsman noemen. Hans van Bokhoven uit Vlijmen is er altijd bij. Overigens heeft Gradje zijn nieuwe single, net als al zijn andere liedjes, zelf geschreven. “In een paar avonden tijd schrijf ik een liedje, toch Ria.” Zijn vrouw knikt. Het lied Geef Ons Maar Unne Meter Bier heeft hij zelfs in een ‘goei uur’ geschreven.

Goede herinneringen
Gradje verdient niks aan zijn optredens, maar is wel een paar keer gratis op vakantie geweest. “Een vakantiemaatschappij vraagt mij dan een paar avonden te zingen. In ruil daarvoor krijgen mijn vrouw en ik een geheel verzorgde vakantie.” Dat klinkt allemaal mooi, maar zijn vrouw Ria zegt dat er wel de hele dag op hem gelet wordt. “Hij mag niet eens een biertje drinken als hij nog moet optreden.” Maar toch geniet Gradje van het leven. Samen met zijn vrouw. En ook al gaat Gradje wat minder zingen, hij is zeker van plan er nog altijd een feestje van te maken.

Reacties