Keezr, unieke zoeksite voor vraag en aanbod fotografen

Foto: Keezr

Binnen de fotografie heb je goede amateurs en slechte professionals en andersom. Fotografie is ook emotie. Hoe vergelijk je kwaliteit, waarop selecteer je een fotograaf, wat is een redelijke prijs voor een foto(serie) en hoe kom je aan betrouwbare informatie? Het zijn zaken die belangrijk zijn, zeker als het gaat om het vastleggen van unieke gebeurtenissen, die soms maar één keer in een mensenleven voorkomen. Keezr –spreek uit Kiezer- is een nieuwe en unieke zoeksite die vraag en aanbod bij elkaar brengt.

De twee bedenkers achter Keezr zijn Richard van Delft (26) uit Drunen en Arjan Boerlage (47) uit Naaldwijk. Twee disciplines komen hier samen: het IT-bedrijf FireMultimedia van Van Delft en Boerlage Fotografie. Ruim een half jaar hebben ze gewerkt aan het opzetten van Keezr, met als testpanel een groep van 15 fotografen, die erg enthousiast over het resultaat zijn.

Volgens Van Delft en Boerlage voorziet de nieuwe zoeksite in een behoefte. “Er zijn in Nederland een aantal sites voor het zoeken naar fotografen. De bezoekers kunnen alleen zoeken naar fotografen in een bepaald genre, in een bepaalde regio. Doorgaans krijg je summiere informatie in de vorm van naam en adres en regels die doorverwijzen naar een portfolio. En that’s it!”

Bij Keezr, de naam zegt het al, kun je tal van voorkeuren aangeven, zoals genre, specialisme, regio, ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel, aangesloten zijn bij een belangen- of beroepsorganisatie et cetera. Na invoering van deze gegevens op de site kun je zo vaak als je wilt foto’s bekijken en een keuze maken uit twee foto’s van verschillende fotografen, die ‘emotioneel’ van elkaar verschillen, waarna je uitkomt bij de fotograaf die het beste past bij de opdracht. Soms is dat na 5 keer het geval en soms na 10 keer. De opdrachtgever neemt vervolgens contact op met de geselecteerde fotograaf.

Vraag en aanbod worden op deze wijze bij elkaar gebracht. Voor beide partijen, zowel de klant als aanbieder, biedt Keezr voordelen. De klant is gebaat bij een goede match, het voorkomt teleurstellingen en biedt zekerheden. Voor de fotograaf, die tot een soort database gaat behoren, betekent het mogelijkheden voor onderlinge vergelijking en het hebben van een inspiratiebron, die tot verhoging van kwaliteit kan leiden. Keezr gaat dé zoeksite voor eigentijdse fotografen worden, die in toekomst als platform wil gaan functioneren voor alle Nederlandse fotografen.

Iedere fotograaf, zowel professional als amateur, kan gratis instappen en zich registreren. Voor de gratis vermelding kan hij/zij maximaal drie foto’s uploaden als portfolio. Hij/zij krijgt echter geen toegang tot de backoffice. Het instapabonnement daarvoor kost € 15,-, inclusief uploaden van 15 foto’s, waarvan maximaal 5 foto’s per categorie. Fotografen kunnen in de backoffice zien hoe vaak hun foto’s gekozen worden of het afleggen tegen die van een concurrent, wat hen waardevolle informatie biedt.

Om meer duidelijkheid te verschaffen, zowel aan bezoekers van de site als aan de fotografen, over wat een professionele foto mag/moet kosten, komt Keezr op korte termijn met richtlijnen. Let wel, niet met prijsafspraken, want de bij Keezr aangesloten fotografen hanteren eigen tarieven. Daarnaast wil Keezr in de toekomst fotografen juridische ondersteuning gaan bieden.

Reacties