‘Senioren en Veiligheidsmaand’: Phishing

Foto: Pixabay

Deze week een nieuwe tip in de ‘Senioren en Veiligheidsmaand’: Phishing. Phishing is een vorm van digitale oplichting. Phishing gebeurt via e-mail, WhatsApp en sms. Slachtoffers worden bijvoorbeeld naar een valse website gelokt waar ze vervolgens hun bank- of andere inloggegevens prijsgeven. Of ze maken geld over naar een fraudeur die zich voordoet als familielid. 

Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt en wat doe je als het wél gebeurt?

Hoe gaat een oplichter te werk?
In een bericht zoals een sms of e-mail vraagt de oplichter je om te klikken op een link of om ergens in te loggen. Die link leidt bijvoorbeeld naar een valse website van een bank, waarin ze vragen om je gegevens in te vullen. Zo probeert de internetcriminelen toegang te krijgen tot jouw computer of persoonlijke gegevens. Deze manier om gegevens te achterhalen heet ‘phishing’ (letterlijk: ‘hengelen’) als het gaat om e-mailberichten. Als zulke berichten via sms binnenkomen, noemen we dat ‘smishing’. Met de ‘gehengelde’ gegevens kunnen internetcriminelen je vervolgens veel geld afhandig maken.

Wat kun je zelf doen?

  • Klik nooit op een link van een mail die je niet vertrouwt en download geen bijlage.  Bel bij twijfel de organisatie waar het om gaat (bijvoorbeeld je bank) en zoek daarvoor zelf het telefoonnummer op. Gebruik niet het telefoonnummer uit de e-mail. Deze kan nep zijn.
  • Gaat het om geld? Gaat het om belangrijke gegevens? Is er haast bij? Let op! Altijd eerst checken, dan klikken.
  • Controleer de link op checkjelinkje.nl.

Meer informatie lees je op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl.

Ben je toch slachtoffer geworden?
Krijg je een ‘phishing’ of ‘smishing’ bericht? Meld dit bij de politie.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Volg HeusdenNieuws ook via Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 2500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een mail

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen