Stroe is aftrap van een lange reeks betogingen

“Dit was de aftrap van een lange reeks betogingen.” Dat zei voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) bij het afronden van het sprekersprogramma tijdens het protest in het Gelderse Stroe tegen de stikstofplannen. “We zijn nog lang niet klaar”, aldus Van den Oever.

Na het afronden van het sprekersprogramma verliet een aantal betogers het terrein. Anderen blijven wachten op de band die nog gaat spelen. Volgens de organisatie waren er 60.000 mensen met 20.000 trekkers naar de betoging gekomen. De gemeente Barneveld, waarvan Stroe deel uitmaakt, kan dat niet bevestigen.

Het officiële programma van het protest tegen de stikstof- en natuurplannen van het kabinet was omstreeks 13.15 uur begonnen. Eigenlijk zou het programma om 12.00 uur van start gaan, maar op dat moment waren nog veel mensen onderweg naar het terrein waar actie wordt gevoerd.

Vele duizenden boeren en andere tegenstanders van de stikstofplannen hadden zich verzameld op het terrein. Ook stonden er duizenden tractoren rond het veld, waar een podium was neergezet. De sfeer was gemoedelijk.

Aanleiding voor de demonstratie is een plan dat minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) onlangs naar de Tweede Kamer stuurde. De ammoniakuitstoot van de landbouw moet wat haar betreft gemiddeld met 40 procent omlaag, zodat de natuur niet langer wordt overbelast. In beschermde natuurgebieden zelf mag volgens de plannen vrijwel geen uitstoot meer plaatsvinden, direct daaromheen is volgens de minister een vermindering van 70 procent noodzakelijk. Alleen dan gaat het volgens haar lukken om de stikstofbelasting op de natuur genoeg te verminderen.

 

Reacties

Cookieinstellingen