Landschap & Natuur gemeente Heusden Deel 5

Fotograaf Ad Hartjes gaat voor Heusden.Nieuws de komende tijd op pad en laat zien via zijn camera hoe mooi Landschap & Natuur de gemeente Heusden wel niet heeft. In deel 5 laat Ad ons de Nieuwkuijkse Wiel zien.

De Nieuwkuijkse Wiel, een kolk, is ontstaan op de plaats van de dijkdoorbraak in 1880. In de nacht van 29/30 december 1880, brak door hoog water en storm, de Heidijk door en ontstond de Nieuwkuijkse Wiel.

Door een sloot die te ver doorliep was een zwakke plek in de dijk ontstaan. Door een gat van meer dan 150 meter stroomde water met grote kracht en ontstond de Wiel, 15 meter diep, het heeft een inhoud van ongeveer 100.000 kubieke meter water en is 10 M. diep. In totaal stond er toen bijna 20.000 ha. onder water. De gemeente heeft hier na de Tweede Wereldoorlog een openluchtbad aangelegd. Het was in gebruik tot ca. 1980.

De dijkdoorbraak in Nieuwkuik was de bekende druppel die de emmer letterlijk en figuurlijk liet overlopen en de aanleiding tot het aannemen van de Maasmondwet op 26 januari 1883.

Als gevolg hiervan zijn er in de 19de eeuw plannen gemaakt om de Merwede/Waal/Rijn geheel te scheiden van de Maas. Hierop werd in 1883 bij wet, de Maasmondwet, besloten tot het graven van de Bergsche Maas en het afsluiten van de Andelsche Maas (de huidige Afgedamde Maas). Tussen 1888 en 1904 werd de Maas op initiatief van de bekende ingenieur Cornelis Lely bij Andel afgesloten en werd de rivier via de nieuw gegraven Bergsche Maas verbonden met de Amer en het Hollandsch Diep. Daarnaast werd ook de verbinding tussen de Waal en de Maas bij Sint-Andries afgesloten. De rivieren Waal en Maas zijn vanaf dat moment van elkaar gescheiden.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen