Landschap & Natuur gemeente Heusden Deel 11

Fotograaf Ad Hartjes gaat voor Heusden.Nieuws de komende tijd op pad en laat zien via zijn camera hoe mooi Landschap & Natuur de gemeente Heusden wel niet heeft. In deel 11 zijn de foto’s van het gebied Sompen en Zooislagen Haarsteeg

De Natte Natuurparel Sompen en Zooislagen bestaat voor een belangrijk deel uit een oude Maasmeander. Hier zijn enkele waardevolle restanten van het vroegere polder- en rivierengebied te vinden. Om dit te behouden zijn sloten gedempt en de waterstanden in de sloten zijn verhoogd middels de stuwen en het bevloeien van gronden.

Dit gebied ligt in Haarsteeg tussen de Inlaagdijk en de Vergereindse weg. Het gebied is beperkt toegankelijk, het gedeelte Zooislagen is natuurreservaat.

Waterschap Aa en Maas heeft samen met de gemeente Heusden een ecologische verbindingszone (EVZ) aangelegd langs de Koningsvliet. Deze natuurstrook is  2,5 kilometer lang en verbindt de natte natuurparels ‘Sompen en Zooislagen’ en ‘Hooibroeken’. Planten en dieren hebben zo meer leefruimte en verplaatsen zich veilig.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

 

Reacties