Landschap & Natuur gemeente Heusden Deel 14

Fotograaf Ad Hartjes gaat voor Heusden.Nieuws de komende tijd op pad en laat zien via zijn camera hoe mooi Landschap & Natuur de gemeente Heusden wel niet heeft. In deel 14 bracht Ad een bezoek op een mistige ochtend aan  Creveceour in Hedikhuizen.

Op Crèvecoeur zijn landschap en fort hecht met elkaar verweven. De logica van het fort viel vanaf dag één samen met de logica van het landschap. In 1593 werd de kracht van deze plek ontdekt. Gelegen op een van de laagste punten in Noord-Brabant kon met een simpele afdamming van het riviertje de Dieze de gehele noordflank van ’s-Hertogenbosch onder water gezet worden. In 1600 werd het fort over de monding van de Dieze heen gelegd – wat een uniek type verdedigingswerk opleverde –  om er vervolgens door allerlei aanpassingen volledig in ingebed te worden.

Crèvecoeur maakte onderdeel uit van opeenvolgende grotere, soms provincie overschrijdende, militaire structuren, maar ook van een ingenieus watersysteem van rivieren, grachten, poldersluizen, schutsluizen, damsluizen en dammen. Zowel het landschap als het fort waren aan continue verandering onderheving. De haarscherpe lijnen op de ontwerpkaarten die door de eeuwen heen van het fort zijn gemaakt vervaagden in het veld al snel onder invloed van het onstuimige water en de felle wind. Perfectie is op Crèvecoeur geen leidend thema, verval wel.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

Reacties