Landschap & Natuur gemeente Heusden Deel 24

Fotograaf Ad Hartjes gaat voor Heusden.Nieuws de komende tijd op pad en laat zien via zijn camera hoe mooi Landschap & Natuur de gemeente Heusden wel niet heeft. In deel 24 maakte Ad een uitstapje naar Nederhemert Zuid die bekend is van de wandelingen van Heemkundekring Onsenoort.

Nederhemert-Zuid wordt in de volksmond Het Eiland of ’t Aailand genoemd maar is feitelijk altijd een schiereiland geweest. De oude naam voor Nederhemert is Hamaritha. Sinds 11 mei 1993 is het hele eiland van rijkswege aangewezen als Rijks Beschermd Dorpsgezicht. De meeste gebouwen hebben ook de status van Rijks- of Gemeentelijk monument. Nederhemert-Zuid ligt op de Hemertse stroomrug. Het kasteel en de huizen werden gebouwd op de hoogte die de rivier sinds de ijstijd had achtergelaten. Ook de Aalbergse kerk staat op diezelfde stroomrug. En daar was dus ook het dorp. De huizen liggen nu nog zo hoog, dat er geen behoefte is aan dijken eromheen. Nederhemert-Zuid ligt op een uiterwaard, die bij ieder hoge waterstand vol stroomt zoals in 1926 en 1995. De namen Kasteellaan en Kerklaan zijn naoorlogs.

Op de kadastrale kaarten staat Nederhemertsche Dijk, maar een echte dijk is het niet. Die zou niet zo’n hoogte verschil hebben. Pas na de 80-jarige oorlog, toen de Spanjaarden in 1589 de schans opwierpen, verhoogden zij de weg naar Heusden. Deze weg heette toen: De Spanjaardsdijk of Spanjersdijk (van de schans tot het toenmalige Heusdense veer). Er stond ook een huis waar een Spanjaard woonde: De Spanjaardshof

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws. Wist u dat wij iedere morgen bijna 2500 nieuwsbrieven verzenden.

 

 

Reacties