Landschap & Natuur gemeente Heusden Deel 30

Fotograaf Ad Hartjes gaat voor Heusden.Nieuws de komende tijd op pad en laat zien via zijn camera hoe mooi Landschap & Natuur de gemeente Heusden wel niet heeft. In alweer deel 30 maakte Ad de foto’s deze keer bij de ECO zone Nieuwkuijkseweg wat onderdeel is van het Vlijmens Ven

Vlijmens Ven is een natuurgebied ten zuiden van Vlijmen in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het is onderdeel van aan groter moerassig gebied waar ook De Moerputten en de Bossche Broek deel van uitmaken. Dit laaggelegen gebied werd vroeger gebruikt als overlaatgebied voor het water dat van de zuidelijk gelegen dekzandruggen afstroomde. Die functie heeft het gebied nu weer, dit om overstromingen in Den Bosch te voorkomen.

De hooi- en weilanden die wij als Natuurmonumenten beheren, mag het water weer stromen. Voorheen kampte het gebied met verdroging, hoewel het kwelwater nooit helemaal verdween. Nu creëren we weer natte en voedselarme omstandigheden waar veel wilde bloemen zich thuis op voelen. De vogels weten het gebied al te vinden. Ook de das  komt er voor.

De afgelopen eeuw raakten we bijna alle blauwgrasland kwijt. Van de 30.000 hectare was nog maar een kleine 30 hectare over. Oorzaak: mest en verzuring. Onder de noemer ‘Blues in the Marshes’ breiden we het blauwgraslandgebied nu uit met ruim 100 hectare uit. Dit doen we door de bovengrond af te graven, om de opgestapelde meststoffen af te voeren. Deze grond zal deels door het Waterschap Aa en Maas hergebruikt gaan worden voor de aanleg van kades. Op de schrale ondergrond kan dan weer blauwgrasland ontstaan.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws. Wist u dat wij iedere morgen bijna 2500 nieuwsbrieven verzenden.

 

Reacties

Cookieinstellingen