Landschap & Natuur gemeente Heusden Deel 35

Fotograaf Ad Hartjes gaat voor Heusden.Nieuws de komende tijd op pad en laat zien via zijn camera hoe mooi Landschap & Natuur de gemeente Heusden wel niet heeft. In alweer deel 35 was Ad zaterdagmorgen al vroeg op pad en zag hij de zonsopkomst bij het Engelermeer

Het Engelermeer is een recreatieplas en recreatiegebied ten noordwesten van ‘s-Hertogenbosch, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De plas is genoemd naar het plaatsje Engelen, dat ten oosten van het Engelermeer aan de Dieze ligt. Het grootste deel van het gebied, dat in totaal 428 hectare beslaat, wordt beheerd door de gemeente Den Bosch. Het is vooral bestemd voor meer intensieve recreatie. Een 58 hectare groot deel aan de noordoostzijde van de plas heeft als bestemming natuurgebied en valt onder de verantwoordelijkheid van Staatsbosbeheer.

De plas is waarschijnlijk een restant van een oude stroomgeul van de Maas van vóór de 13e eeuw.

Voor het uitgraven van de Bergsche Maas in het begin van de 20e eeuw, werd bij hoge waterstanden van de Maas het systeem van de Beerse Maas gebruikt om het overtollige water via de Beerse Overlaat af te laten vloeien. Dat stroomde dan vanaf Grave naar ‘s-Hertogenbosch en belemmerde de afvoer van het water van de Aa en de Dommel. Dit laatste water stroomde dan de Vughtse Gement in, deels naar het westen ten noorden van de Drunense Duinen in de richting van Waalwijk en het Oude Maasje, deels echter in noordoostelijke richting voorlangs de keerdijk van Vlijmen naar Bokhoven, waar een overlaat het water alsnog in de Maas kon doen stromen. Een deel van de stroomgeul van die laatste route bleef permanent met water gevuld en heette het Engelermeer.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws. Wist u dat wij iedere morgen bijna 2500 nieuwsbrieven verzenden.

 

Reacties

Cookieinstellingen