Luchtkwaliteit: Onverwachte benadering gezonde alternatieven voor hout stook

Foto: NMVH

Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden is gestart met twee projecten: Luchtkwaliteit en Dorpsnatuur. In samenwerking met Heusden.Nieuws worden deze projecten uitgelicht en in deel 20 van Luchtkwaliteit. Onverwachte benadering gezonde alternatieven voor hout stook.

We hebben in deze campagne over hout stook van veel kanten gekeken hoe hout stook minder onze luchtkwaliteit binnen onze gemeente vervuilt. We hebben het nog niet gehad over alternatieven voor hout stook. Andere manieren bedenken om de gezelligheid vast te houden en andere manieren bedenken door dat helemaal zonder hout stook te doen. Win-win situaties voor onze gezamenlijke gezondheid en voor het milieu.

Daarom hebben we een wedstrijd uitgeschreven voor alle inwoners van onze gemeente Heusden. Een uitzending sprong er onmiddellijk bovenuit. Het is een onverwachte en humorvolle benadering voor de jury van deze wedstrijd. Verwacht werden ideeën om bijvoorbeeld in de vuurkorf alleen nog maar een plant te zetten. Bijgaande inzending van Monique uit Heusden heeft een zeer creatieve gedachte over hout stook. Daarnaast wijst zij terecht op de zorg voor het binnenklimaat in een woning. Een stoker trakteert zichzelf op gevaarlijk veel vervuiling in de eigen woning. Ook kaarsen en waxinelichtjes leveren vervuiling op van het binnenklimaat. Met haar toestemming publiceren wij haar voorstel. De jury heeft besloten haar inzending te bekronen met een gratis jaar lidmaatschap (looptijd van 12 maanden) van onze Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH).

De inzending van Monique uit Heusden:
“Als je een slechte relatie hebt, stook je die ook niet op met een houtkachel.”
Het lijkt mij belangrijk om te stoppen met de uitspraken als ‘gezellig, warmte, sfeer’ te koppelen aan de hout stook. Koppel er woorden aan als ‘verontreinigend, vervuilend, fijnstof’. Over 20 jaar wordt het verboden. Dat is net als met sigaretten; je weet dat het dodelijk is maar verbieden doe je niet. Kaarsen, waxinelichtjes en dergelijke zijn ook vervuilend voor het binnenklimaat. Leer mensen weer terug te gaan naar zichzelf. Gezelligheid zit in jezelf.
Laten we stoppen met gezelligheid en warmte buiten jezelf te zoeken, zoek het in jezelf en het liefst in het samenzijn met anderen. Samen eten zonder hout stook en kaarsen kan ook hoor.

Succes, Monique

De termijn van inzending voor deze wedstrijd is inmiddels verstreken. Informatie over hout stook is terug te vinden op onze site http://www.natuurenmilieuheusden.nl/nl/luchtkwaliteit/

U kunt overlast door slechte luchtkwaliteit melden via het formulier op http://www.natuurenmilieuheusden.nl/nl/meldpunt.php. De resultaten anonimiseren we, en verwerken we tot een overzicht per wijk in onze gemeente. Op basis hiervan overleggen we met de gemeente over hoe de situatie te verbeteren. Ga voor meer informatie naar onze website http://www.natuurenmilieuheusden.nl/nl/luchtkwaliteit/luchtkwaliteit_algemeen.php

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Volg HeusdenNieuws ook via Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 2500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een mail

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen