Het huidige woonhuis is in 1926 gebouwd als boerderij van het dwarsdeeltype, wat betekent dat het stalgedeelte dwarsgeplaatst werd, zonder zijbeuken. Vanwege de ligging ten opzichte van de straat was het tevens een kortgevelboerderij. De opdrachtgever voor de bouw was Gijsbert Bax uit Heesbeen en de bouwkundige was A. Michaël uit Aalburg.
De bouw werd op 14 augustus 1925 voor ƒ4477 gegund aan aannemer A. Kramer uit Genderen. De eerdere bebouwing was in 1896 afgebroken. De bouw is eenlaags met een Mansarde- of gebroken dak. Dit daktype geeft een grote zolderruimte en een kleine vliering. Het stalgedeelte was in de linkerzijgevel met 2 meter uitgebouwd. Het dakvlak hiervan was in één keer van de knik in het Mansardekap naar de goot doorgetrokken. Het dak is gedekt met blauwe gesmoorde keramische dakpannen, type ‘Mulden’. Het heeft ook een gemetselde schoorsteen en een klein dakraam. In 1997 is het stalgedeelte bij de woning getrokken.
Oorspronkelijk bevond zich in de nok van de topgevel een makelaar. Dat is een houten versierde verbinding op de plaats waar twee windveren bij elkaar komen. In 1998 zijn deze windveren met hun karakteristieke profileringen vervangen door een eenvoudige windveer. Bij een toekomstige restauratie zullen de geprofileerde windveren en makelaar weer geplaatst worden.
De gevels zijn met machinaal vervaardigde bakstenen in kruisverband gemetseld. Omstreeks 2000 is de gevel gereinigd en het voegwerk vernieuwd met een platvolle voeg van cementmortel. Aan de onderzijde is er rondom een grijs gepleisterde plint.
De vensters van de voorgevel zijn alle gelijk. De nissen waarin zij en voordeur zijn geplaatst, worden overspannen door getoogde hanenkammen van gele en rode stenen. De gele verblendstenen zijn gemaakt uit vette klei en zijn hol. Zij zijn strak, hebben scherpe randen en glimmen in de zon, waardoor zij de bogen accentueren. De kleine boogvelden eronder zijn vlak gepleisterd.
Op de verdieping ter hoogte van de onder- en bovenzijden van de vensteropeningen breken de sierbanden de vrij grote vlakken metselwerk. Aan de onderzijde bestaat de band uit twee lagen blauwe verblendstenen en aan de bovenzijde uit gele. Aan de onderzijde van de vensters steekt een smalle houten dorpel voor de gevel uit. Alle kozijnen zijn oorspronkelijk. De vierlichten aan de onderzijde kunnen schuiven, de tweelichten erboven zijn vast. De oorspronkelijke luiken werden in 1997 vervangen door hardhouten luiken. De voordeur is een paneeldeur met bovenlicht. Het kwarthol geprofileerde kozijn staat op een gepleisterde dorpel. Boven de deur ligt een kalf of tussendorpel met een bovenlicht. Hierin staat een gietijzeren levensboom, een veelvoorkomend ornament bij boerderijen. De voordeur is vrij rijk uitgevoerd met vier geboste panelen en drie kleine ruitjes van figuurglas. Samen met de levensboom trekt de entree zo nadrukkelijk de aandacht en onderscheidt zich van de verder sobere architectuur. Voor de entree ligt de oorspronkelijke stoep met tegels in dambordpatroon.
Resumerend: de gevel heeft een aanzienlijke authenticiteit en geeft een goed beeld van de oorspronkelijke architectuur.
Bart Beaard
Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.
< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een mail