Monumenten in Heusden: Burgemeester Buijsstraat 29, Herpt

21 sep , 10:44 Monumenten Heusden
m2553
De voormalige boerderij, een gemeentelijk monument, bestaat uit twee delen: het rechter- of langdeel en het linker- of dwarsdeel. Bij het eerste kadastrale overzicht in 1834 was het langdeel van de boerderij het eigendom van maître-carpentier of meestertimmerman Pieter Antonie van Giessen (1759-1837) uit Heusden. Naar alle waarschijnlijkheid bouwde hij dit pand omstreeks 1800 gebouwd had. Het dwarsdeel is omstreeks 1916 aangebouwd door de toenmalige eigenaar Jacobus Kouwenberg (1876-1946), die getrouwd was met Kaatje Winkel (1873-1970).
In 1837 kwam het in het bezit werd het bezit  van de familie Kouwenberg en bleef dat tot 1970. In 1957 trouwden Rien van Korven en Jo Kuijpers en gingen bij Kaatje Winkel inwonen. Rien en Jo werden in 1970 de nieuwe eigenaren. De huidige bewoners hebben het pand sinds 2013 in eigendom.
Toen het nog boerderij was, bestond het langdeel uit het woongedeelte, de deel of werkgedeelte en de stal. De deel en de stal zijn opgebouwd op vier houten gebinten. Boven de stal en de deel  was de hooizolder. Via de opgeklampte inrijdeuren, onder een verhoogd dak, kon het hooi op de zolder gebracht worden. Rechts naast deze deuren is de deur naar het voormalige melkhok nog aanwezig. De gevel aan de straatzijde is in kruisverband gemetseld met IJsselsteentjes. De verschillende metselvlakken met verschillende kleurnuances markeren de vroegere aanwezigheid van deuren, stalramen, luiken en vensters. De zuid- of kopgevel is gemetseld met een betere kwaliteit stenen en heeft aan de bovenzijde muurvlechtingen. Deze kopgevel heeft op de begane grond drie zesruits schuiframen en op de verdieping twee vierruits draairamen. Ook zijn er een vijftal sierankers. De voordeur heeft een bovenlicht.
Aanzicht van het dwarsdeel van de woonboerderij. Foto Edwin Achtereekte
De gevels in het dwarsdeel zijn met IJsselstenen in kruisverband zijn gemetseld. De kopgevel heeft een tweedelige opgeklampte inrijdeur en een kleine mestdeur en is op de verdieping met riet gedekt, een wicht genaamd. Hierdoor was er enige ventilatie op de hooizolder. Het riet is vastgezet met riet omwikkelde latten. In de wicht is nu een venster, voorheen was hier een dubbele deur voor de hooizolder. Beide gedeelten hebben met riet gedekte zadeldaken met wolfseinden hebben en rondom een gepleisterde plint. In de afgelopen jaren zijn de kozijnen, deuren en vensters vernieuwd, alsook het voegwerk.  
Lees hier meer over Monumenten in Heusden
Bart Beaard
Aanzicht van het langdeel van de woonboerderij. Foto Edwin Achtereekte