De heerlijkheid Onsenoort in Het Streekarchief

Foto: Streekarchief HTR

Vanaf vrijdag 17 november zendt de Heusdense Televisie en Radio Stichting (HTR) een nieuwe aflevering uit van Het Streekarchief.

In Het Streekarchief bezoeken presentator Leo Swaans en Hildo van Engen, directeur van Streekarchief Langstraat Heusden Altena, iedere maand een bijzondere plek in de gemeente Heusden en bekijken zij een bijbehorend archiefstuk dat veilig opgeborgen ligt in het streekarchief in Heusden.

In deze zevenentwintigste uitzending neemt Van Engen presentator Leo Swaans mee naar Onsenoort, de eeuwenoude heerlijkheid waarvan de naam nog altijd voortleeft in de heemkundekring Onsenoort en de stichting Honsoirde. De heerlijkheid Onsenoort was in de middeleeuwen als het ware een klein ministaatje, waarin de heer van Onsenoort het voor het zeggen had. Nog altijd is hier diens versterkte woontoren te vinden, die gebouwd werd in de veertiende eeuw en herinnert aan de militaire strijd die zo nu en dan geleverd werd op de grens van Holland en Brabant. In de zestiende eeuw verrees naast de toren een comfortabeler kasteel, dat werd bewoond door voorname adellijke geslachten met namen als Van Malsen, Halfwassenaer en De la Court. Jonkheer Joseph de la Court was de laatste heer van Onsenoort die het kasteel bewoonde. In 1903 zag hij zich gedwongen de Onsenoortse bezittingen te kopen. Het kasteel met toren en omgeving werden toen gekocht door de uit Frankrijk verdreven abt Maréchal met zijn kloostergemeenschap. Door het klooster, dat later bekend zou worden als de abdij Mariënkroon, werd in 1934 het kasteel gesloopt. De middeleeuwse verdedigingstoren staat nog altijd fier overeind.

In het Streekarchief buigen Swaans en Van Engen zich over een aantal archiefstukken die te maken hebben met de verkoop van Onsenoort in 1903. Zo is er een kleine advertentie uit een Franse krant, waarin het kasteel wordt aangeprezen om zijn ligging in een katholiek gebied, en vanwege zijn geschiktheid om onderdak te bieden aan een religieuze gemeenschap. Getoond worden ook een groot aanplakbiljet waarop de verkoping werd aangekondigd, en twee catalogi waarin het geheel uitgebreid werd beschreven.

De uitzending van Het Streekarchief is te zien op Ziggokanaal 42 vanaf vrijdag 17 november om 19.00 uur. Daarna worden de uitzendingen met enige regelmaat herhaald. Meer informatie op de site van  HTR www.htrmedia.nl, waar ook via ‘uitzending gemist’ deze aflevering en de vorige uitzendingen van Het Streekarchief bekeken kunnen worden.

Reacties