Boekenweek bij de Bibliotheek

Foto: Bibliotheek Heusden

Het thema van de Boekenweek, dit jaar van 10 t/m 18 maart, is Natuur. Leo Vroman schreef in de gedichtencyclus Wieltjes en wieltjes: ‘en toch is alles wat we doen natuur’, deze dichtregel is het motto bij het thema Natuur.

Natuur is alomvattend, meer dan alleen flora en fauna. De overweldigende natuur waartegen de mens zich nauwelijks kan verweren, is een romantisch idee. In de Bibliotheek Heusden zijn twee lezingen rondom dit thema.

Maandag 12 maart 19.30 uur Vlijmen Lezing Janneke Bazelmans  Verkapt!

Janneke Bazelmans uit Herpt vertelt in de Bibliotheek over de palmolieproblematiek, over haar onderzoek en verblijf bij de lokale Dayakbevolking in het hart van Borneo. Bazelmans verwerkte de bevindingen van haar onderzoek in de Ecothriller Verkapt! Het verhaal speelt zich af in het hart van Borneo waar de Nederlandse studente Nora zich begeeft in een strijd tussen de palmolie-industrie, inheemse stammen en orang-oetans. Verkapt is fictie gebaseerd op de rauwe randen van de werkelijkheid.

Janneke Bazelmans (1974) is milieujurist, onderzoeker en auteur.  Zij studeert rechten in Amsterdam en werkt achtereenvolgens bij het openbaar ministerie op de afdeling milieuzaken, als milieuadvocaat en docent-onderzoeker bij de Universiteit van Amsterdam.

Toegangskaarten kosten 5 euro voor leden van de Bibliotheek. Voor niet-leden is de toegangsprijs 7,50 euro. U kunt een ticket reserveren via  [email protected]

Donderdag 15 maart 19.30 uur OudheusdenLezing Frans Kapteijns     Invasieve Exoten

Kampina, Kempen, Noord-Brabant, Nederland, Europa

Frans Kapteijns, vrijwillig boswachter bij Natuurmonumenten geeft een lezing over Invasieve Exoten. Dit zijn organismen, zowel dieren, planten als micro-organismen die door menselijk handelen in een nieuw gebied terecht komen en die door vestiging en verspreiding schade kunnen veroorzaken. De meest bekende is wel de Japanse Duizendknoop. De eigen flora en fauna ondervindt heel veel last van deze indringers. Daarnaast zijn er ook indirecte gevolgen zoals gezondheidsproblemen en economische schade.

Toegangskaarten kosten 5 euro voor leden van de Bibliotheek. Voor niet-leden is de toegangsprijs 7,50 euro U kunt een ticket reserveren via  [email protected]

Voor meer informatie over de activiteiten zie www.bibliotheekheusden.nl

Reacties