Derde editie van de Van Dam tot Dam Bèttel in Café Den Braai

Foto: Knotwilgendam/Haorendam

Carnaval nadert met rasse schreden. Ook in Haarsteeg en Vlijmen zijn de voorbereidingen al volop gestart. Het eerste carnavaleske evenement staat  voor zondag 27 januari op de agenda.  Dit evenement organiseren Haorendam en Knotwilgendam samen.

De derde editie van de ‘Van Dam tot Dam Bèttel’ zal worden gehouden in Café Den Braai te Vlijmen.
De vriendschappelijke banden tussen carnavalsverenigingen Haorendam en Knotwilgendam  zijn al jaren warm. Dat is alleen maar toe te juichen. Daarnaast zijn het ook twee verenigingen die ieder op hun eigen manier het carnaval in Haarsteeg en Vlijmen beleven. Het behouden van de eigen identiteit is dan ook iets waar ze hard aan werken. Met het organiseren van diverse carnavaleske evenementen hopen Haorendam en Knotwilgendam zoveel mogelijk dorpsbewoners aan zich te binden, ook al ben je geen lid van de carnavalsvereniging.

Toch zie je dat carnaval anders beleefd wordt als een aantal jaren terug. De ‘oude’ carnavalsvierders zie je elke dag wel in de plaatselijke kroegen. Die harde kern wordt wel steeds kleiner. Een groot aantal feestvierders uit Haarsteeg en Vlijmen zie je met carnaval, gehuld in rood-geel-wit, richting Oeteldonk vertrekken. Dat is nu eenmaal het gevolg van dicht bij de grote stad wonen. Daar doe je niets aan en zowel in Haarsteeg als in Vlijmen zijn ze van mening dat iedereen carnaval moet vieren waar ze dat zelf het liefst willen. Echter is het wel jammer dat daardoor het carnaval in de dorpen wel wat terugloopt.

Het organiseren van een gezamenlijk evenement, een week of vijf voor carnaval,  is een uitgelezen mogelijkheid om iedereen te laten zien dat ze in Haorendam en Knotwilgendam echt een feestje kunnen bouwen. Het is overigens niet de eerste keer dat ze samen optrekken. In het verleden werd al eens een touwtrekwedstrijd gehouden tussen beide dorpen. Het doel hiervan was om elk jaar, op de grens van beider dorpen, elkaar sportief en ludiek te treffen.

Nu gaan Haorendam en Knotwilgendam elkaar voor de derde keer treffen in een echte Bèttel. De ‘Van Dam tot Dam Bèttel’. Het doel hiervan is om de vriendschappelijke banden te behouden en te verstevigen. Verbroedering staat hoog in het vaandel van beider dorpen en dat proberen ze ook echt vast te houden.

Wat is de ‘Van Dam tot Dam Bèttel’?
Een ludieke, oergezellige en carnavaleske strijd tussen Haorendam en Knotwilgendam. Er wordt gestreden in verschillende spelrondes, met korte en ludieke onderdelen. Iedereen kan meedoen. Jong, oud, Haorendammer, Knotwilgendammer, wel of geen lid van beider verenigingen, iedereen die aanwezig is in Café Den Braai. Je hoeft je hiervoor niet aan te melden of teams te vormen. Je hoeft er alleen maar te zijn. Zorg dat je carnavalesk uitgedost bent en laat zien bij welk dorp je hoort. Na twee edities van deze burenstrijd is de stand 1-1. Wie gaat het carnavalsseizoen 2019 in als koploper? Strijd mee en help jouw dorp aan de overwinning!

De ‘Van Dam tot Dam Bèttel’ op zondag 27 januari begint om 14.00 uur in Café Den Braai te Vlijmen. Om 14.30 uur start het officiële programma, waarbij Prins Willem II van Knotwilgendam en Prinses Elma van Haorendam, beiden met hun gevolg, hun opwachting maken. De presentatie is in handen van Jan van de Griend namens Haorendam en Marco Driesprong namens Knotwilgendam.

Bron: Knotwilgendam en Haorendam

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

 

Reacties