Kunstenaar Gunter Demnig plaatst drie Stolpersteinen in gemeente Heusden

Vandaag dinsdag 12 maart was er  in Nieuwkuijk een unieke ceremonie. De Duitse kunstenaar Gunter Demnig plaatste drie Stolpersteinen, in het Nederlands struikelstenen genoemd.

Daarmee is de  gemeente Heusden zeker niet de eerste, maar ook absoluut niet de laatste. Hij  begon zijn dag met het leggen van een steen bij Wolput 12 in Vlijmen, om van daaruit door te gaan naar het kerkplein in Nieuwkuijk, ter hoogte van KBS Het Kompas en daar werden nog twee stenen gelegd.  Ook burgemeester Willemijn van Hees, wethouders Thom Blankers en Peter van Steen waren daarbij aanwezig De ceremonie werd georganiseerd door de Heemkunde Onsenoort

Drie Stolpersteinen in de gemeente Heusden
Een Stolperstein werd gelegd op een locatie, die betrekking heeft op het vroegere woonadres van de betrokkene, Josef Hirnheimer bij Wolput 12 in Vlijmen en voor Fritz Israël Hirschfeld en Hans Leo Israël Berg in Nieuwkuijk ter hoogte van KBS Het Kompas. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog heeft hier het Sint Gertrudisgesticht  gestaan, waar deze mannen tot hun deportatie gewoond hebben.

Het doel van een Stolperstein
Gunter Demnig is met dit project begonnen in het jaar 2000. Aanvankelijk alleen in Duitsland, inmiddels ook in vele andere landen in Europa. Het project is opgezet om de mensen in herinnering te houden, die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. We denken dan met name aan Joden, aan de zigeunervolken Sinti en Roma, aan politieke gevangenendienstweigeraarshomoseksuelenJehova’s getuigen en gehandicapten. In een afmeting van 10×10 cm worden in een messingplaat de gegevens van de te herdenken persoon gestanst. Dat zijn de naam en geboortedatum, de datum van de deportatie en plaats en datum van overlijden.

De Stolperstein wordt doelbewust in het trottoir geplaatst, omdat je dan moet buigen om de tekst te kunnen lezen. In de symboliek van de kunstenaar ‘struikel je met je hoofd en met je hart over deze steen’.

Foto’s Wil Gulpen Fotografie

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen