Uitslag Verkiezingen Europees Parlement

Foto: HTR

De PVV en de SP verdwijnen uit het Europees Parlement. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag van de Verkiezingsdienst van het ANP. De PVV zit er nu nog met 4 zetels, de SP met 2. In onze gemeente waren  ook de meeste stemmen voor PvdA-Europese volkspartij. De opkomst in de gemeente Heusden was 37.29%

De PvdA is met 6 (van de in totaal 26 Nederlandse zetels in het Europees Parlement) als grootste partij uit de bus gekomen. De VVD volgt met 4 zetels, net als het CDA. GroenLinks en Forum voor Democratie krijgen er elk 3, ChristenUnie/SGP en D66 2 en 50PLUS en Partij voor de Dieren 1.

De PvdA leek donderdag al afgetekend de grootste, maar ziet onder aanvoering van Frans Timmermans het zeteltal zelfs verdubbelen. Dat is goed nieuws voor de tweede man van de Europese Commissie, die nu eerste man wil worden.

De PVV hoopte met populaire bondgenoten als de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini na de verkiezingen in Brussel meer gewicht in de schaal te kunnen leggen. Maar de partij van Geert Wilders, tot dusver juist een van de steunpilaren van deze politieke familie, verdwijnt uit het Europees Parlement.

Waar de PVV afdruipt, mag nieuwkomer Forum voor Democratie meteen drie mensen naar Brussel afvaardigen. De VVD van premier Mark Rutte, die aan het slot van de campagne persoonlijk de confrontatie zocht met FVD-leider Thierry Baudet en een tweestrijd leek te ontketenen, blijft Forum wel ruim voor.

De SP ruimt na twintig jaar in het Europees Parlement het veld. De partij van Lilian Marijnissen lijdt haar vierde gevoelige verkiezingsnederlaag op rij. De persoonlijke aanval op Timmermans, in een omstreden campagnespotje dat het tij moest keren, lijkt eerder averechts te hebben gewerkt.

50PLUS, dat in 2014 lang hoop mocht koesteren maar uiteindelijk op haar neus keek, haalt het dit keer nipt wel. Lijsttrekker Toine Manders blijkt met name populair in Noord-Brabant en Limburg, waar hij vandaan komt en druk campagne voerde.

De opluchting bij de Partij voor de Dieren, die haar zetel in de waagschaal zag, zal groot zijn. De partij timmert hard aan de weg om in andere Europese lidstaten zusterpartijen van de grond te krijgen, maar vreesde even juist in bakermat Nederland een veer te laten.

Voorlopige uitslag Verkiezingen Europees Parlement Gemeente Heusden

 

Opkomstpercentage 37,29 %

Partij Totaal aantal stemmen
1. D66 839
2. CDA-Europese Vollkspartij 1878
3. PVV 513
4. VVD 2411
5. SP 528
6. PvdA-Europese Sociaaldemocraten 2416
7. ChristenUnie-SGP 186
8. GroenLinks 890
9. Partij voor de Dieren 399
10. 50PLUS 786
11. Jezus Leeft 18
12. Denk 123
13. De Groenen 19
14. Forum voor Democratie 1489
15. vandeRegio & Piratenpartij 24
16. Volt Nederland 203
Ongeldig 23
Blanco 19
Totaal aantal stemmen 12.765

 

 

Reacties