Heemkundekring Onsenoort organiseert Dorpswandeling Nederhemert-Zuid

Foto: Ad Hartjes

Zaterdagmiddag 14 september houdt heemkundekring Onsenoort uit de gemeente Heusden een dorpswandeling in Nederhemert-Zuid, oftewel ’t Aailand. De wandeling begint om 14.00 uur op het parkeerterrein bij de speeltuin.

De wandeling duurt ongeveer twee uur en is kosteloos. De wandeling wordt geleid door Bart Beaard en Ad Hartjes en op vertelpunten wordt verteld over de historie, de natuur en het omliggende water. Voor de wandeling is goed schoeisel gewenst omdat een gedeeltelijk over onverharde paden gelopen wordt.

Op één van de vertelpunten vertellen we over de Eilandkerk van de Hersteld Hervormde Gemeente. De bouw van de kerk is ooit in 1006 begonnen, waarschijnlijk een houten kerk. In de 14e eeuw wordt een stenen kerk met toren gebouwd. Op het einde van de 16e eeuw, toen tijdens de 80-jarige oorlog Spaanse en Staatse troepen regelmatig tegenover elkaar stonden, is de kerk zwaar beschadigd. De kerk gaat over naar de Reformatie. Tijdens de WO-II heeft de kerk het weer zwaar te verduren gehad en wordt op 11 november 1944 door de Duitsers opgeblazen. De kerk die er nu nog staat is het koor van de verwoeste kerk. De fundamenten van het schip en de toren, die toen van de burgerlijke gemeente was, tonen hoe groot de kerk geweest is. De kerk heeft een bijzonder interieur en omdat het die dag de jaarlijkse Open Monumentendag is, kunnen we de kerk ook binnen bezichtigen.

De huidige kerk is in 2018 aan de buitenzijde geheel gerestaureerd. Op de 1e zondagmiddag van de maand is er een dienst. Gemeenteleden van “Noord” worden dan om 14.00 uur met het pontje overgezet. Foto Ad Hartjes.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

 

 

 

Reacties