Gecombineerde “Schietmiddag” bij Gilde Sint Joris van Onsenoort en Nieuwkuijk

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto: Gilde Sint Joris van Onsenoort

Na onze 1e activiteit in 2020, de nieuwjaarsreceptie van 4 januari, was het 11 januari alweer de 2e ontmoeting van dit jaar. Het betrof een gecombineerde middag, de 3e wedstijd alweer in het kader van de winterkampioenschappen en daarnaast de jaarlijks terugkerende wedstrijd om de “Robert Pullen” trofee.

Hoewel wij als gilde met de tijd en moderne media meegaan vinden we het belangrijk om enkele tradities in ere te houden. Bij deze wedstijd waar gestreden wordt om voornoemde trofee, een bokaal van maar liefst bijna 1,20m hoog en rijk gedecoreerd, wordt er geschoten met authentieke wapens, waar er zelfs eentje van dateert uit 1874. Deze zijn eigendom van Adwan de Pinth, onze koning,  en omdat het oude wapens betreft is daarvoor geen munitie meer voorhanden. Dus maakt Adwan dat zelf met zogenaamd “zwart kruid” en ook de kogelpunten worden door hem vervaardigd -ter informatie het gaat in dit geval om patronen van 9,5 tot 11,5mm-. Omdat deze kogels best “zwaar” zijn wordt, om te voorkomen dat de opvangbak stuk gaat, op een houten blok geschoten net zoals bij het “koning schieten”.

Nu naar de wedstijd. Er waren 22 Gildebroeders en -zusters die zich hadden aangemeld voor deelname aan deze, toch wel, bijzondere strijd. In de 3e ronde was het bij het 68e schot, wat gelost werd door een van onze jeugdleden Wessel groen, bijna raak echter het blok/doel viel niet op de grond. Bij de 69e poging was het een van onze nestors Jan Faes die het blok door zijn schot uiteindelijk op de grond deed belanden. Hij mag nu een jaar lang deze geweldige wisselbokaal laten sieren op een locatie die hij passend vindt. Aan het eind van deze strijd werd er verder gegaan met de winterkampioenschappen. Na het beëindigen van deze gecombineerde “schietmiddag” kon er, onder het genot van een hapje en een drankje, nog gezellig worden nagepraat. De weergoden waren ons redelijk gezind (hoewel er een oostenwind stond). Het was het mooi om te zien dat er een groot aantal leden aan dit evenement deelnamen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zoals het gezegde bestaat “De kop is er af” nu op naar de volgende acties. Voor nu staat op het programma 18 januari luchtbuksschieten, tevens Nieuwjaars treffen, 25-01 en 08-02 de 4e en 5e wedstijd van het winterkampioenschap, daarnaast op 01 en 15-02 wederom luchtbuksschieten dat op de binnenbaan plaatsvind. Ook zijn er dit jaar weer de kaartavonden waarbij gerikt en, bij voldoende belangstelling, gejokerd kan worden. Het luchtbuksschieten alsook de kaartavonden zijn vrij toegankelijk u hoeft hiervoor geen lid van het gilde te zijn. Mocht u in de gelegenheid zijn dan bent u van harte welkom. Mogelijk vindt u het op zo een avond leuk en overweegt u om eens op een van onze onderlinge schietwedstrijden aanwezig te zijn, schroom niet wij zien u graag komen. U kunt ons vinden, in en bij het gildehuis, op de Meerdijk nabij de Emmamolen in Nieuwkuijk.

Namens het Gilde Sint Joris van Onsenoort en Nieuwkuijk
ir. J.M.J.M. (Michel) Omtzigt
Public Relations & 1e Jonge Deken

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

 

Reacties