Brabantserfgoed.nl in het teken van Brabantse Rampen

Foto: Rijksmueseum

Brabantserfgoed.nl staat in de maand april in het teken van rampen. Ingrijpende gebeurtenissen in dorp, stad of wijk die lang in het geheugen blijven. In veel gevallen verloren Brabanders alles wat ze hadden. Toch wisten ze overeind te krabbelen en hun leven weer op te pakken. Veel van de rampen zijn vergeten. Lees de verhalen op https://www.brabantserfgoed.nl/rampen

Gezamenlijk het verhaal vertellen
In april 2020 vertelt Brabantserfgoed.nl samen met de onderzoeksgroep ​Dealing with disasters ​ van de Radboud Universiteit Nijmegen en een tiental Brabantse experts verhalen over rampen. De verhalen zijn te vinden op ​Brabantserfgoed.nl​. In een speciale podcastuitzending van de Brabants Erfgoed Podcast vertelt prof. Lotte Jensen over de positieve en negatieve invloeden die rampen op gemeenschappen hebben.

Rampspoed in Heusden en Nieuwkuijk Zowel Heusden als Nieuwkuijk zijn in het verleden getroffen door rampen. De toren van kasteel van Heusden, bijvoorbeeld, ontplofte in 1680 en dat zorgde voor veel slachtoffers. Nico Dircksens schrijft in zijn artikel over de oorzaken en gevolgen van de ramp. De inwoners Nieuwkuijk verloren in 1880 hun huis en haard. Een dijkdoorbraak spoelde een groot deel van het dorp weg. Professor Lotte Jensen heeft onderzoek gedaan naar de impact van de ramp en beschrijft hoe in heel Nederland geld werd ingezameld om de inwoners van Nieuwkuijk te redden.

Brabantserfgoed.nl
Op Brabantserfgoed.nl worden de Brabantse erfgoedcollecties verbonden aan verhalen. Brabantserfgoed.nl is een initiatief van de stichting Erfgoed Brabant, het kennis- en expertisecentrum voor erfgoed in Brabant. Erfgoed Brabant ondersteunt en verbindt het erfgoedveld, onderwijs en beleidsmakers in het verkennen, behouden en doorgeven van het veelzijdige verhaal van Brabant en maakt dat verhaal vervolgens ook bekend bij het brede publiek. Dat doet Erfgoed Brabant niet alleen en daarom nodigt zij heemkundekringen, onderzoekers, archivarissen, museummedewerkers en academici uit om met hun eigen artikelen bij te dragen aan Brabantserfgoed.nl.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen