D’n Elshof al 25 jaar een begrip in Elshout

Foto: HTR Media

Het bestuur van D’n Elshof hoopt in het najaar van 2020 het 25-jarig bestaan te vieren. Vooruitlopend staan ze stil met drie delen verhalen van het ontstaan van de stichting.

Het ontstaan van D’n Elshof. (deel 1 van 3)
In 1988 attendeerde het kerkbestuur de inwoners van Elshout er op dat zij mochten meedenken over het behoud van het Mariaklooster. De bond van ouderen in Elshout heeft daarop gereageerd en werd, met andere belanghebbenden, uitgenodigd voor een eerste bespreking. Een eerste voorstel omvatte het idee om van het klooster een steunpunt woningen te maken en het bisdom had daarover al contact gehad met personen van het Provinciaal Ouderenbeleid. Afgesproken werd om met de werkgroep “behoud Mariaklooster”, de gemeente Drunen en een afgevaardigde van het Provinciaal Ouderenbeleid aan tafel te gaan zitten.

Het was de bedoeling van de ouderenbond om een steunpunt en woningen voor senioren te krijgen. In 1989 trok de groep de conclusie dat de kwaliteit van het gebouw goed was en er  voldoende draagvlak was voor steunpuntwoningen in Elshout. Tevens zou aan de financiële voorwaarden kunnen worden voldaan mede doordat ca. 4 ton (in guldens) zou worden bijgedragen vanuit de Provincie. Daarop werd besloten om een comité op te richten, waarin ook de gemeente zou deelnemen die vanaf dat moment de kar moest gaan trekken.

In 1990 begon enig getouwtrek tussen de gemeente Drunen en het Provinciaal Opbouworgaan Noord-Brabant (P.O.N.). Afgesproken werd dat het PON een rapport ging opstellen m.b.t. een behoefteonderzoek en de gemeente ging een technisch en bouwkundig rapport opstellen. Omdat het klooster mogelijk nog jaren bewoond zou zijn, had de gemeente geen grote haast.

Onder leiding van Stichting Welzijn Ouderen werden oriënterende besprekingen gehouden om te komen tot een opzet van een totale vorm van ouderenhuisvesting in Elshout.

Er werd gedacht aan een steunpunt voor ouderen in de meest ruime zin. Gedacht werd aan een totaal dagprogramma inclusief maaltijden, recreëren, maatschappelijk werk en een zorginstelling voor alle senioren in Elshout.

Medio 1992 koos de Gemeente Drunen niet voor het Mariaklooster maar voor het Wit-Gele Kruisgebouw en het daarbij gelegen plantsoen. Tevens wilde B&W verschil gaan maken tussen het bouwen van seniorenwoningen en het sociaal culturele aspect (de zorg van KBO) dat best ergens anders zou kunnen plaatsvinden (’t Rad, voormalige Mavo of het plaatselijke café).

In juli 1992 kreeg de gemeenteraad het voorstel te kiezen om geen aparte ouderensoos in Elshout te bouwen, maar om de benodigde gebouwen en gronden aan te kopen en daar alléén woningen voor ouderen te bouwen. De ouderen moesten maar naar ’t Rad of het café. De gehele gemeenteraad m.u.v. Ad de Hart ging met de voorstellen akkoord.

Maar toen eind 1992 het PON alsnog kwam met hun rapport Steunpunt annex woningen voor ouderen in Elshout besloot de stuurgroep om alle voor- en nadelen van het een en ander nogmaals op een rij te zetten en kwam tot de volgende conclusie: Er moeten niet alleen woningen komen, maar ook een steunpunt voor de ouderen in Elshout. Het politieke spel begon opnieuw. De bond voor ouderen in Elshout benaderde intussen alle politieke partijen en betrokkenen om alsnog te kiezen voor het voorstel van de stuurgroep.

Eerst ging de gemeentelijke commissie “Welzijn” akkoord en later ging ook de gemeenteraad  akkoord met het verzoek van Stichting Woningbouw om over te gaan tot het bouwen van 12-14 woningen en het verbouwen van het WGK-gebouw tot ouderen sociëteit met de voorwaarden dat er een beheersstichting werd opgericht voor het steunpunt.

In de beheersstichting in oprichting namen o.a. deel: Mevr. M. Eekels (voorzitter),  de heer J. de Waal (secretaris),  de heer J. Hornman en de heer A. de Hart, dokter H. Verhaak (bestuurslid Jacobushof), mevr. A. van Opdorp (namens SDOW),  de heer M. Loeffen (gemeente) en de heer De Folter (Stg. Woningbouw).

In augustus 1995 werd gestart met de bouwwerkzaamheden die tot mei 1996 zouden gaan duren. Inmiddels passeerde op 4 september 1995 de “akte van oprichting” van de Stichting Steunpunt Ouderen te Elshout bij de notaris en dit is de officiële start van “D’n Elshof”.

Op 4 september 2020 bestaat D’n Elshof dus 25 jaar en dat zal in het najaar niet ongemerkt voorbij gaan .

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen