Acht lintjes in gemeente Heusden

Foto: Gemeente Heusden

Burgemeester Willemijn van Hees heeft  vrijdag tijdens de jaarlijkse Lintjesregen acht inwoners van de gemeente Heusden mogen verrassen met een Koninklijke Onderscheiding. Dit keer werd iedereen persoonlijk gebeld door de burgemeester over dit bijzondere nieuws. HTR Media was erbij en maakte opnames zodat iedereen het later kan terug kijken.

Deze acht inwoners van Heusden zijn allen benoemd in de Orde van Oranje Nassau, omdat zij zich zonder eigen belang of financieel gewin hebben ingezet voor de lokale samenleving.  Zeven inwoners zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau; één inwoner is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Vanwege de beperkingen als gevolg van de corona-crisis zijn de kandidaten niet thuis bezocht, maar telefonisch op de hoogte gesteld van hun benoeming in de Orde van Oranje-Nassau. De decoratie wordt op een later moment opgespeld.

Mariet (M.C.) van der Bruggen-van der Zee (71 jaar) uit Drunen
Mariet van der Bruggen is al meer dan dertig jaren een zeer actieve vrijwilligster in de parochie Wonderbare Moeder in Drunen, waar zij m.n. erg betrokken is bij het kerkenwerk voor kinderen (Vormsel werkgroep, Communiewerkgroep, kinderbijbelclub en Kliederkerk) en waar zij ook – bij diens afwezigheid – de parochiesecretaresse vervangt. Ook is Mariet van der Bruggen coördinator van de jaarlijks collectie van de Nierstichting en vrijwilligster bij de damesgymclub van SHJ Drunen.

Frans (F.J.M.) van Delft (66 jaar) uit Vlijmen
Frans van Delft is een man met een scherp oog voor niet deugende procedures en onrecht. Zo is hij lid geweest van de Leden- en Verzekerdenraad van de VGZ. Hier kon hij mensen helpen de weg te vinden in de ingewikkelde procedures. Hij gaf er de zwakkeren een stem en bemiddelde voor hen in de relatie met de VGZ. Na zijn pensionering is hij zich volledig gaan inzetten voor dat wat hem het meest raakt en bezighoudt: de Voedselbank, Bijeen, Stichting Leergeld. Frans van Delft was ook ruim veertien jaren hoofdman (voorzitter) van de Onze Lieve Vrouwe Schuts in Vlijmen. En na de fusie van de OLV Schuts en het Gilde Sint Barbara in 2018 is hij hoofdman geworden van deze ‘nieuwe’ Schuts.

Corrie (C.A.Th.) van Dortmont-de Hart (76 jaar) uit Hedikhuizen
Corrie van Dortmont heeft het ‘omzien naar elkaar’ hoog in haar vaandel staan. Zij vertaalt het ‘omzien’ in daadwerkelijke hulp daar waar nodig is. Zo onderhoudt zij al ruim dertig jaren de R.K. begraafplaats naast de Lambertuskerk in Hedikhuizen alsof het haar eigen tuin is. Zij weet ook precies welke graven regelmatig bezocht en onderhouden worden. Van de graven die niet (zo vaak) bezocht worden maakt zij de stenen schoon, zodat de hele begraafplaats een keurig net aanzien heeft. Nadat haar (pleeg)kinderen het (ouderlijk) huis verlaten hadden, is zij zich nog meer gaan inzetten voor de medemens. Zo is zij vrijwilligster geworden bij het woonzorgcentrum St. Antonius in de vesting Heusden en staat zij paraat voor alle mensen in Hedikhuizen die hulp of aandacht nodig hebben.

Menno (M.J.P.) Engwerda (76 jaar) uit Oudheusden
Menno Engwerda is zich al op zeer jonge leeftijd bewust geworden van de maatschappelijke waarde van een vrijwilliger. Als begeleider van een visueel gehandicapte is hij onmisbaar geweest in diens maatschappelijke verkeer. Menno Engwerda is toen ook vrijwilligerswerk voor de Blindenbond St. Odilia, afdeling Haarlem gaan doen. Dit ‘klaarstaan voor anderen’ markeert het leven van Menno Engwerda. Anno 2020 is hij nog altijd vrijwilliger bij de Vereniging Senioren Heusden, het Collectief Ouderen Vervoer Heusden, de Vereniging Ouderen Vervoer en de bewonerscommissie Castellum.

Theo (Th.J.P.M.) Nelissen (74 jaar) uit Herpt (Ridder in de Orde van Oranje Nassau)
Theo Nelissen is een bevlogen vrijwilliger die zich, naast zijn betrokkenheid bij het culturele leven, met name inzet voor ‘de zwakkeren in de samenleving’. Zo was hij bestuurslid van HUB Noord-Brabant (scholen voor kinderen met leerproblemen) en Willem Twee Poppodium. Na zijn pensionering heeft Theo Nelissen zijn vrijwilligerswerkzaamheden enorm geïntensiveerd, waarbij met name zijn inzet voor begeleid wonen (Chapeau Woonkring Heusden), de Voedselbank, stichting Leergeld Heusden en Farent (voorheen Juvans) in het oog springen.

Arnold (A.J.M.) Pelders (78 jaar) uit Drunen
Sinds 1993 is Arnold Pelders betrokken bij de Bijenvereniging De Langstraat. Zijn interesse voor de bijenstand én de voordelen/revenuen die daar uit gewonnen kunnen worden heeft er in 2009 toe geleid dat er een stichting is opgericht die de bijenhouderij in Tanzania bevordert en de mensen daar op weg helpt om daar een (aanvullend) inkomen uit te verwerven. Totdat de plannen om de mensen in Tanzania te leren om op een productieve manier bijen te houden zijn aandacht geheel ging opeisen, was de heer Pelders ook vrijwilliger bij de Scouting dr. Akkermansgroep in Drunen en bij twee basisscholen in de voormalige gemeente Drunen.

Jeanne (A.M.G.) Pullens (71 jaar) uit Heusden
Vrijwillig is voor Jeanne Pullens zeker niet vrijblijvend. Zij is bijna fulltime bezig met vrijwilligerswerk in (de gemeente) Heusden en daarbuiten. Met name in de zomermaanden, vragen de activiteiten en evenementen in het Gouverneurshuis bijna dagelijks haar aandacht en inzet. Bijna twintig jaar is zij jaarlijks vrijwilligster geweest bij het Internationale Vocalistenconcours in ’s-Hertogenbosch. Inmiddels is zij twintig jaar bestuurslid van Heusden Vesting Klassiek en sinds acht jaren is zij vrijwillig buurtbemiddelaar bij ContourdeTwern.

Piet (P.M.) van de Wiel (74 jaar) uit Vlijmen.
Sinds de jaren ‘80 van de vorige eeuw is Piet van de Wiel als vrijwilliger betrokken bij de Heusdense gemeenschap; eerst als sportvrijwilliger bij de Vlijmense Mixed Hockey Club, later als vrijwilliger in woonzorgcentrum St. Janshof in Vlijmen. Na zijn pensionering heeft hij zijn vrijwilligerswerkzaamheden geïntensiveerd door vrijwilligerswerk te gaan doen bij HTR en Maaswaarden Zorgplein in Wijk en Aalburg.
Daarnaast is hij ook bestuurder/vrijwilliger geworden bij de Heusdense Steunstichting Instellingen Ouderenzorg, de buurtvereniging Vlijmense Dijk, personeelsvereniging De Vutters en de Steunstichting van de scholengemeenschap De Overlaat in Waalwijk.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen