Wolf verscheurt opnieuw schapen in gemeente Heusden

Foto: ZLTO Twitter

Opnieuw zijn in het holst van de nacht drie schapen doodgebeten in de gemeente Heusden maar nu in Vlijmen. Eén schaap is gevlucht en nog niet teruggevonden. Op camerabeelden is te zien hoe een dier, zo goed als zeker een wolf, de dieren vrijdagnacht rond halfvijf in een wei in Vlijmen opjaagt. “De kleintjes sprongen uit paniek zo door de afzetting.”

De schapen die dit keer ten prooi vielen, stonden op het land van Hans van Helvoort. Ze houden het gras bij rond zijn kassencomplex, maar de dieren zijn van mensen die verderop wonen. Het maakt de woede bij Hans er niet minder groot op: “De politie is erbij geweest. Die zegt dat ze niets kunnen, zolang er geen mens gepakt wordt. In een natuurgebied is een wolf prima, maar we zitten hier vlakbij een nieuwbouwwijk. Dit slaat nergens op!”

Eentje nog kwijt
Van Helvoort vertelt dat het dier, volgens hem overduidelijk een wolf, door een vijf meter brede sloot zwom. “Hij pakt een grote en een kleine. Hij jaagt ze op en de kleintjes raken zo in paniek, dat ze door de afzetting zijn gesprongen. Eentje is nog kwijt en een ander liep zo de snelweg op.”

Het is een gruwelijk gezicht, hoe de dieren er zaterdagochtend in de wei bij liggen: opengereten met hun ingewanden ernaast. Ze kunnen nog niet worden opgeruimd, omdat er DNA moet worden afgenomen voor onderzoek. Maar voor Hans is het klip en klaar: de dader is een wolf. “Afschieten die zooi, dit kan gewoon niet.”

Verderop in Vlijmen woont Saskia Duives- Cahuzak, voorzitter van de vakgroep schapenhouderij van de Land- en Tuinbouw Organisatie. Ook zij twijfelt er niet aan dat het dier op de beelden een wolf is. Ze vertelt dat ze ruzie heeft gemaakt met Wolven in Nederland, een organisatie die streeft naar ‘conflictarm samenleven met de wolf.’ “Die zeggen dan: we moeten afwachten tot hij vertrekt. Dit waren toch weer schapen die niet beschermd waren, zeggen ze dan. maar je kunt niet overal flexnetten en schrikkeldraad neerzetten en dat dan mee verplaatsen als de dieren naar een ander veld moeten.”

Bron: Omroep Brabant

P.S. We hebben geen helaas camerabeelden

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

 

 

 

Reacties